Categories
ELPUNTAVUI.CAT

El Bicibús guanya adeptes a Catalunya per anar a l’escola

Cada cop hi ha més famílies que opten per la mobilitat sostenible a l’hora de portar els fills a l’escola i la bicicleta guanya adeptes. És en aquest context que el Bicibús agafa volada. Es tracta de desplaçaments organitzats en grup amb bicicleta d’infants, pares i mares amb el suport de voluntaris i, en alguns casos, de docents dels centres educatius per fer la ruta més segura. Vic ha estat aquest curs l’epicentre d’una iniciativa que comença a estendre’s pel territori com una taca d’oli.

La iniciativa promoguda per l’associació Canvis en Cadena es va començar a gestar abans de la pandèmia però ha estat aquest curs quan s’ha pogut aplicar. Helena Vilardell, de Canvis en Cadena, és una de les dues mestres que va impulsar la iniciativa a Vic. El confinament va estroncar la idea però amb l’inici de curs es va tirar endavant amb el suport d’Osona en Bici i gradualment s’hi han anat sumant escoles. A hores d’ara hi participen set centres de Vic i una escola de Sant Julià de Vilatorta i està previst que aquesta setmana se n’hi sumin dos més de la capital d’Osona. Divendres passat a Vic 206 nens i nenes van desplaçar-se en Bicibús mentre que a Sant Julià de Vilatorta, que fa Bicibús, ja hi participen el 30% dels estudiants.

Canvis en Cadena s’ha encarregat de la difusió de la iniciativa a través de les xarxes i centres d’altres municipis s’hi han afegit. A Vic el Bicibús funciona els divendres però a Sabadell, l’escola Samuntada va replicar la iniciativa tots els dies de la setmana. També hi ha centres educatius que han començat a fer Bicibús a Lleida, Amposta, Granollers i Igualada, entre d’altres, per l’impuls de les associacions de famílies d’alumnes.

L’AMB va decidir posar en marxa una prova pilot a l’àrea metropolitana amb tres escoles durant el mes d’abril. Es fa formar els participants i se’ls va acompanyar de la mà de Biciclot, que va ensenyar als adults que hi participen com es condueix un grup de bicis amb infants de manera segura. Ara, dues de les escoles participants han decidit continuar amb el Bicibús. Es tracta del col·legi Reial monestir de Santa Isabel, a Barcelona, i l’escola Pi d’en Xandri de Sant Cugat del Vallès. Ruth Lamas, tècnica del servei de mobilitat sostenible de l’AMB, explica que la motivació de les famílies ha estat “fonamental”. Unes 290 persones es van inscriure inicialment al Bicibús de les quals, segons dades de l’AMB, un 24% es mou habitualment en cotxe. Lamas destaca els avantatges de l’experiència pels participants: “Guanyen en autonomia perquè la majoria són infants d’educació infantil i també serveix per teixir comunitat.”

Yago Raventós, professor del col·legi Reial Monestir de Santa Isabel, explica que el Bicibús s’ha anat fent gran des que van decidir posar-lo en marxa al març. La setmana passada van obrir una tercera ruta i assegura que els desplaçaments dels divendres han tingut molt bona resposta també dels conductors. ”Fem pedagogia quan circulem per la calçada, així la gent s’acostuma a veure bicis pel carrer”, manté i afegeix que en algunes ocasions fins i tot els aplaudeixen. Ara reclamen a l’Ajuntament de Barcelona un espai per poder estacionar les bicicletes, que cada cop són més. Berta Gener, mare de l’escola Pi d’en Xandri, diu que circular en grup els ajuda a “normalitzar la bici i a donar-li més visibilitat” i estan engrescats per mantenir la iniciativa ara que s’ha acabat l’acompanyament de l’AMB. Creu que serviran d’exemple a altres escoles de Sant Cugat que també es plantegen començar amb l’experiència.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: