Eivissa, a favor de la unitat del català

El ple de l'Ajuntament d'Eivissa ha estat aprovat la moció en defensa de la unitat de la llengua promoguda per la Plataforma per la Llengua dins del marc de la campanya "Som 10 milions, som una llengua". El text ha tengut els vots favorables del PSIB-Pacte i Unides Podem i el vot contrari de Ciutadans i PP.

L'Ajuntament d'Eivissa se suma així al Parlament de les Illes Balears, al Consell Insular de Formentera, i als ajuntaments de Valldemossa i Felanitx en aquesta demanda amb l'aprovació d'aquesta moció presentada pel PSIB i promoguda per l'ONG del català.

Amb aquesta aprovació el consistori reconeix de manera explícita la unitat de la llengua -sense que això invalidi altres denominacions populars de l'idioma- i reclama al govern de l'Estat que reconegui públicament la unitat de la llengua catalana, que esmeni les pràctiques, departaments i polítiques que la posen en qüestió i que actuï davant institucions o empreses privades que promoguin la fragmentació lingüística.

Des de la Plataforma per la Llengua, a tall exemple, es recorda l'existència de webs d'empreses públiques i privades i fins i tot d'institucions que distingeixen català i valencià com a dos idiomes diferents als menús d'opció de llengua. D'igual manera, hi ha aplicatius mòbils tant de l'Estat com privats que també fan aquesta absurda diferenciació.

"El dia que les institucions i empreses espanyoles facin polítiques respectuoses amb la unitat de la llengua catalana, no només serà beneficiós directament per als catalanoparlants i per al rigor científic, sinó que també generarà estalvis econòmics importants", afirmen des de l'entitat. Ara mateix el govern espanyol llença 27,4 milions en campanyes diferenciades en català i valencià.

La campanya "Som 10 milions, som una llengua" va començar ara fa un any per a posar de manifest que la diversitat dialectal és un fet enriquidor de la llengua i no un tret distintiu que pugui qüestionar la unitat de la llengua. Aquesta campanya de l'ONG del català ja ha recollit més de 38.000 signatures que han servit per donar suport al missatge que l'entitat ha enviat als representants polítics d'arreu del domini lingüístic en què els demana de promoure i aprovar una iniciativa en la qual es reconegui que la llengua catalana és la pròpia de tots aquests territoris, que s'insti l'Estat espanyol a reconèixer la unitat de la llengua catalana i a aturar les polítiques de fragmentació.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *