Diada 2021 | Arran rebateja el carrer Ferran amb el nom de Gustau Muñoz

L’esquerra independentista ja ha sortit al carrer aquest 11 de setembre. El matí ha estat el torn de l’organització juvenil Arran, que ha rebatejat el cèntric carrer Ferran de Barcelona per homenatjar Gustau Muñoz, el jove assassinat en una manifestació de la Diada de 1978 per un tret de la policia.

Després de l’homenatge que cada any organitza Arran per recordar el cas, una activista ha pujat amb una escala fins a una de les plaques amb el nom del carrer Ferran i l’ha cobert amb una altra en la qual es llegeix “carrer de Gustau A. Muñoz. Militant de la Unió de Joventuts Marxistes-Leninistes. Assassinat per les forces d’ocupació l’11 de setembre de 1978″.

Una activista celebra el canvi de nom del carrer Ferran / Efe

L’homenatge ha reunit més 200 persones amb les intervencions del diputat de la CUP al Congrés Albert Botran i l’exiliada a Suïssa Anna Gabriel, que ha contactat amb un missatge d’àudio. Aleshores, Gabriel ha elogiat la “lluita contra l’oblit” d’Arran.

Per la seva banda, Botran ha reivindicat la figura de Muñoz com a exemple del “vincle entre la lluita nacional i social” i ha subratllat que el seu cas trenca el “mite de la Transició, que va ser de tot menys exemplar”. “El mite de la Transició ha anat caient en els últims anys gràcies a la memòria col·lectiva i a la lluita de totes vosaltres”, ha afegit.

💬💜 Àudio de l’Anna Gabriel des de l’exili. pic.twitter.com/gmWb3HC2Zz

— Arran (@Arran_jovent) September 11, 2021

L’acte ha acabat amb l’inici d’una manifestació pel centre de Barcelona en direcció cap al barri del Born, encapçalada per una pancarta amb el lema “Independència o submissió”, entre crits que advertien a ERC i JxCat que “la paciència s’ha acabat. Abans, els pares de Guillem Agulló havien recordat que porten “més de 27 anys recordant la memòria de Guillem en un País Valencià hostil amb aquells que reconeixem la unitat dels Països Catalans”.

Els organitzadors de la marxa s’han queixat de la forta presència policial a la zona. La brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra ha tallat la via Laietana en direcció a la prefectura de la Policia Nacional. Els manifestants han acusat les autoritats de ser “forces d’ocupació”.

La marxa ha passat per davant de la seu de Foment del Treball, on s’han cremat fotografies del conseller d’Economia, Jaume Giró; el president de la patronal catalana, Josep Sánchez-Llibre; els presidents d’ACS, Florentino Pérez; i del president d’Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán. Així mateix, han pintat la façana amb la frase “el vostre benefici, la misèria del nostre poble”. 

Arran crema fotos davant de Foment del Treball / Europa Press

Després dels incidents a Foment del Treball, la manifestació s’ha dirigit al Fossar de les Moreres, on s’han tornat a viure moments de tensió. Els manifestants de l’esquerra independentista s’han enfrontat al grup ultra Aliança Catalana, que ha denunciat a Twitter la baralla. Tot i això, Arran ha fet l’ofrena floral que desitjaven.

Després de la manifestació, l’organització juvenil ha fet un acte polític la plaça Comercial on han parlat representants de Plataforma per la Llengua i joves encausades pel cas PP. “Ens volien aïllar i debilitar per no arronsar-nos el 2017, però avui som encara més”, ha dit Patrícia Gotarda, una de les represaliades.

 

Imatge principal: Capçalera de la manifestació d’Arran al centre de Barcelona / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *