Denuncien abús policial al CIE: aïllament i sense atenció mèdica

El CIE de Zona Franca torna a estar en el punt de mira per les sospites d’abusos policials entre les seves parets. Eldiario.es ha avançat que un noi de 27 anys amb una crisi d’ansietat, que el va dur a intentar autolesionar-se, va ser aïllat tres hores, lligat de mans i peus i li van posar un casc. En tot aquest temps no va rebre cap mena d’atenció mèdica. 

Tot plegat va quedar recollit en una gravació a la qual ha tingut accés eldiario.es, on es pot observar com set agents amb un escut entren a la cel·la per reduir i esposar al jove amb un atac d’ansietat. Dies abans el noi, que ja ha estat deportat a Algèria, havia passat pel servei mèdic del CIE per patir una altra “crisi d’ansietat per estar aïllat”. Malgrat les advertències mèdiques ignorades pel cos de seguretat i el registre de la seva actuació, el jutge ha rebutjat investigar l’actuació i ha atribuït les ferides de l’intern a la crisi psicològica. 

D’ençà que el CIE va reobrir les seves portes a l’octubre de l’any passat aquesta no és ni l’única denuncia per abús policial, ni l’únic atac d’ansietat que s’ha produït en aquests escassos set mesos. Tant és així que el servei mèdic del CIE va desaconsellar que els migrats estiguessin aïllats en les cel·les de videovigilància, les quals són més petites. 

Atención‼️

El CIE de BCN aplicó contención mecánica irregular a un interno en situación de crisis psicológica durante más de 3 horas en Octubre.

Es un caso grave de racismo institucional que supone trato cruel, inhumano y degradante.

[HILO ⬇️]pic.twitter.com/OaI2G7avht

— IRIDIA (@centre_IRIDIA) June 8, 2021

Contra l’arxivament de la causa

El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia ha considerat que es tracta d’un “cas greu de racisme institucional“. L’entitat ha assegurat que el tracte que va rebre el jove és “cruel, inhumà i degradant”. 

Tot i la renúncia del jutge a perseguir els fets Irídia ja ha anunciat que han presentat un recurs a l’arxivament del cas. El col·lectiu també ha denunciat les traves que troben quan els seus membres tracten de visitar el centre. 

Sense visites 

El Servei Jesuïta a Migrants ha denunciat que el CIE de la Zona Franca és l’únic a l’Estat que no ha recuperat les visites després de la pandèmia. L’entitat va presentar el 7 de juny l’informe Raó jurídica i desraó política, on es recull que el centre barceloní va tenir 445 persones internades el 2020, el 20,01% del total de l’Estat. També lidera el nombre de persones aïllades, 72 de les 84 de tota Espanya, la majoria per motius sanitaris. 

 

Imatge principal: Entrada del CIE de Zona Franca / ACN

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *