De la sarsuela cubana al ‘teatre social’

És cap de setmana de fires -de l’automòbil, del bestiar- però també d’escena. Sant Julià i Andorra la Vella, el Centre Cultural i de Congressos Lauredià i el Teatre Comunal són l’escenari de sengles muntatges amb prou requesta. L’Òpera d’Andorra fa el ple amb la sarsuela d’arrel cubana ‘Cecília Valdés’ mentre que l’Associació de Trasplantats i Donants d’Òrgans (ATIDA) i la companyia Making Off remouen consciències amb ‘A cor obert’.

En els dos casos, després d’unes primeres funcions aquest dissabte, aquest diumenge hi tornen. En el cas de la representació teatral del Comunal, per partida doble. Al punt del migdia i a les sis de la tarda. Mentre que la funció ‘operística’ serà només de tarda en aquest cas després de la sessió vespertina inaugural. Encara hi ha tiquets, però no s’hi val a badar si es vol gaudir de l’espectacle.

Pràcticament el màxim d’aforament permès pels temps que corren -unes 130 persones, poc o molt- van poder veure l’estrena del muntatge que tanca la present temporada operística d’Andorra Lírica al Principat. ‘Cecília Valdés’ és la sarsuela més destacada del repertori cubà -de fet, el muntatge s’ha volgut emmarcar en la Cimera Iberoamericana- i per aquest motiu s’ha comptat amb la col·laboració del Teatro Lírico Nacional de Cuba (TLNC) i la presència de Yhovani Duarte, director artístic del TLNC i director de l’orquestra del Teatro Lírico.

sarsuela2
‘Cecília Valdés’ tanca la temporada de l’Andorra Lírica.

El tenor Andrés Sánchez Joglar interpreta el personatge de Leonardo, fent parella amb la soprano andorrana i directora musical del certamen Jonaina Salvador, que fa de Cecília. El baríton Néstor Pindado i la soprano Laia Mata completen el quartet protagonista en els papers de José Dolores Pimienta i Isabel Ilincheta respectivament. També participen de manera molt activa en els muntatges d’Andorra Lírica alumnes del Col·legi Sant Ermengol.

I si la sarsuela d’aires caribenys decorava el centre cultural lauredià, el teatre per obrir consciències s’ha apoderat del Comunal de la capital. Les entrades es van esgotar aquest dissabte al vespre per a l’estrena d’‘A cor obert’, una obra de teatre escrita pel dramaturg José Pascual Abellán, adaptada i dirigida per Mercè Canals i posada en escena per l’Associació de Trasplantats i Donants d’Òrgans d’Andorra. En l’estrena al Teatre Comunal d’Andorra la Vella hi van assistir diferents autoritats, entre elles el ministre d’Ordenament Territorial i Habitatge, Víctor Filloy, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, el secretari d’Estat de Turisme i Esports, Justo Ruiz, els consellers generals Ferran Costa i Pere López i el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié.

Atida Estrena ACorObert 9
Un moment de la representació d”A cor obert’.

L’entitat que promou l’obra juntament amb Canals i la companyia Making Off ha rebut amb entusiasme l’acollida d’una obra que busca sensibilitzar sobre la donació d’òrgans: “Des d’ATIDA sempre hem confiat en el teatre com a mitjà per conscienciar sobre la nostra causa i seguirem reivindicant a través de la cultura i l’esport fins que la donació d’òrgans sigui una realitat a Andorra”, ha declarat la presidenta de l’associació, Núria Gras. Gras també ha volgut agrair els espectadors presents a la sala amb un discurs de clausura carregat d’emoció i reivindicació: “M’agradaria que ‘A cor obert’ servís per sacsejar les nostres emocions i ens fes reflexionar sobre la meravella de poder donar vida quan ja no la tenim”.

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *