Crítiques d’Alemanya a Sánchez pel preu de la llum: “Només s’ho mira”

Als diaris alemanys estan començant a aparèixer crítiques a la passivitat que atribueixen al president espanyol, Pedro Sánchez, davant els rècords de preu de la llum. El diari de Berlín Die Tageszeitung ha assegurat que Sánchez “es mira de braços plegats” com pugen els preus, i ha pres com a única mesura abaixar l’IVA a l’electricitat del 21 al 10%. Però recorda que la mesura es va prendre a finals de juliol, i que ha estat inútil de cara a abaratir preus. “L’espiral de preus s’ho ha menjat”, indica.

Aquells que es pensaven que ja no podia pujar més el preu de la llum a Espanya, s’equivocaven. Aquest dijous 9 de setembre tornarà a marcar un rècord històric. Demà el preu mitjà de la llum serà de 141,71 euros per megawatt hora (MWh).

Segons el diari berlinès, aquest increment desmesurat del preu de la llum té una forta repercussió en l’economia. “Això tindrà un impacte directe en la inflació. El 2021 serà com a mínim del 3,3%, la més alta des del 2012″, pronostica.

Die Tageszeitung alerta que aquesta inacció governamental per resoldre l’increment del preu de l’electricitat pot beneficiar l’extrema dreta. “La tercera força del Congrés espanyol, el partit d’extrema dreta Vox, està aprofitant la situació per posicionar-se com la veu de la gent del carrer i ha convocat una manifestació de protesta el 18 de setembre. Vox està agitant les coses contra els partits establerts. Tant els socialistes com el conservador PP tenen nombrosos expolítics i exministres als consells d’administració de les companyies elèctriques”, recorda.

Una altra repercussió és que l’alça de preu i la passivitat del PSOE pot provocar una crisi al govern espanyol, per la diferència de criteri entre els socialistes i Unidas Podemos.

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dimecres que l’Executiu s’està plantejant una nova rebaixa fiscal per intentar abaratir la factura de la llum davant de l’augment de preus dels últims mesos i intentar complir la meta marcada per Sánchez que la factura mitjana d’aquest any sigui igual que la del 2018, que ha estat la més cara dels últims 7 anys.

En una entrevista a Onda Cero, Calviño ha admès que els impostos són un dels factors que estan estudiant el govern, dins del pla de xoc per abaratir la llum i segons ha apuntat El Periódico, aquesta nova rebaixa fiscal podria venir per la reducció al mínim de l’impost especial sobre el 5% de l’electricitat.

En aquesta mateixa entrevista, la ministra també ha afegit, i ha recordat, els tres elements que conformen el preu de la llum: en primer lloc el preu a l’engròs del megawatt hora, els càrrecs del sistema i els impostos i ha reconegut que el govern pot actuar dins del preu final i que ara mateix està a l’estadi d’analitzar i preparar un pla de xoc, que la ministra Ribera va començar a desgranar aquesta setmana.

De moment, però, res d’això s’ha concretat.

 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *