Creen implants dentals intel·ligents que prevenen infeccions i duren més

Els implants han suposat un gran avenç davant les dentadures postisses, ja que s’ajusten de manera molt més segura i estan dissenyades per durar 20 anys o més. Tanmateix, a vegades necessiten reemplaçar-se en cinc o deu anys a causa d’una inflamació local o malaltia de les genives, la qual cosa requereix la repetició d’aquest procediment costós.

Un equip d’experts en enginyeria de la Universitat de Pennsilvània ha desenvolupat un nou implant per solucionar aquests problemes. Tal com explica un dels investigadors de l’equip, Geelsu Hwang, s’ha implementat dues tecnologies clau. Un és un material infós amb nanopartícules que resisteix la colonització bacteriana. I el segon és una font de llum incorporada per realitzar fototeràpia, impulsada pels moviments naturals de la boca, com mastegar o raspallar-se les dents.

El descobriment apareix en un article de la revista ACS Applied Materials & Interfícies i l’objectiu és que no només es pugui utilitzar amb implants, sinó també en altres avenços mèdics com les pròtesis, reduint el risc de rebuig. “Utilitzant un material piezoelèctric, que pot generar energia elèctrica a partir de moviments orals naturals per subministrar una llum que pugui realitzar fototeràpia, descobrim que es pot protegir el teixit gingival del desafiament bacterià”, expliquen els experts.

El material que van explorar els investigadors va ser titanat de bari (BTO), que té propietats piezoelèctriques que s’aprofiten en aplicacions com a capacitadors i transistors, però que encara no s’ha explorat com a base per a biomaterials implantables antiinfecciosos. Per provar el seu potencial com a base per a un implant dental, l’equip va utilitzar primer discos incrustats amb nanopartícules de BTO i els va exposar a Streptococcus mutans, un component principal de la biopel·lícula bacteriana responsable de la càries dental comunament coneguda com a placa dental.

Van descobrir que els discos resistien la formació de biopel·lícules d’una manera dependent de la dosi. Els discos amb concentracions més altes de BTO van ser millors per prevenir la unió de les biopel·lícules.

“Volíem un material d’implant que pogués resistir el creixement bacterià durant molt temps perquè els desafiaments bacterians no són una amenaça única”, diu Hwang.

La propietat de generació d’energia del material es va mantenir. També va demostrar un nivell de resistència mecànica comparable a altres materials utilitzats en aplicacions dentals. Finalment, el material no va fer malbé el teixit gingival normal en els experiments dels investigadors, la qual cosa recolza la idea que podria utilitzar-se sense efectes nocius a la boca.

Ara, l’equip espera continuar perfeccionant el sistema d’implants dentals intel·ligents, provant nous tipus de materials i potser fins i tot utilitzant propietats asimètriques en cada costat dels components de l’implant, una que fomenti la integració del teixit en el costat que mira cap a les genives i una que resisteix la formació de bacteris en el costat que mira cap a la resta de la boca.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *