Canvi de direcció a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i tots els bancs del Principat -excepte Vall Banc, és clar, que va tancar el 2020 amb pèrdues- repartiran dividends. Crèdit Andorrà i Andbank, que per imperatiu legal del regulador tenien prohibit els darrers exercicis distribuir ni un cèntim d’euro dels seus beneficis, es tornen a enfilar al carro de la paga als accionistes. Repartiran concretament 5 i 4 milions d’euros en un dels anys en què, globalment, els beneficis de la banca andorrana han estat dels més baixos de la història contemporània.
Més encara, a ningú no se li escapa que la crisi econòmica derivada de la pandèmia també fa estralls malgrat que els bancs pròpiament dits no són els qui més la viuen directament. Però sí els seus accionistes, immersos en altres sectors de l’activitat econòmica que sí que estan més greument perjudicats per la crisi. De fet, i per exemple en el cas de Crèdit Andorrà és una obvietat que les memòries de la pròpia entitat van reflectint any rere any, alguns dels principals accionistes bancaris passen per serioses dificultats. I la distribució de dividends era un dels cavalls de batalla amb el regulador. I la decisió sepulcral de l’AFA d’impedir que es repartissin ni que fos una part dels beneficis obtinguts pels bancs va ser, al capdavall, una de les raons, segurament la principal, de la destitució de Ramón López com a director del supervisor bancari més enllà del seu tarannà personal.
Sia com vulgui, amb el canvi a l’AFA s’ha aixecat el vet que hi havia des del 2017. Des de llavors, només MoraBanc i BancSabadell d’Andorra, i encara de forma puntual algun exercici, havien distribuït dividends. Aquest 2021, en relació amb els guanys del 2020, totes les entitats pagaran poc o molt als seus accionistes. L’Altaveu ja va avançar que MoraBanc distribuiria 8,3 milions en dividends i BancSabadell, 3 milions. En el cas de la primera entitat correspon al 15% dels beneficis obtinguts conjuntament els anys 2019 i 2020 i quant a la segona, s’ajusta al 30% de l’obtingut al 2020.
Beneficis
MoraBanc va fer un salt notable quant als beneficis situant-se en 30,3 milions. BancSabadell es va quedar en 10 milions de guanys l’exercici passat, clavant a la baixa el resultat obtingut un any abans. Sense els ingressos no recurrents de la venda d’una part del grup assegurador, el grup Crèdit Andorrà va situar els guanys el 2020 en 31,8 milions mentre que Andbank, millorant el comportament tingut l’exercici precedent, va tancar l’any passat amb uns guanys de 29,5 milions.
L’AFA hauria autoritzat els quatre bancs a repartir dividends. Crèdit Andorrà distribuirà en referència als resultats obtinguts l’exercici passat 5 milions d’euros, mentre que traspassa 10,2 milions (pels 14 de l’any abans) a reserves voluntàries. En el cas de l’entitat verda, el regulador va donar el vist-i-plau el 29 de març a la proposta de distribució dels 5 milions d’euros que s’inclouen com a part de la proposta de distribució del resultat individual.
Segons indica l’entitat bancària en la seva memòria, en la decisió de proposar distribuir 5 milions d’euros es van tenir en compte dues variables. “L’anàlisi realitzada pel consell d’administració en l’exercici de les seves funcions conclou que dita distribució no excedirà el 15% del benefici consolidat acumulat esperat dels exercicis 2019 i 2020 ni els 20 punts bàsics de la ràtio de capital de nivell 1 ordinari a tancament de l’exercici 2020”. I, també, “la immaterialitat en termes absoluts i relatius que la proposta del dividend suposa en el conjunt dels resultats generats pel Grup Crèdit Andorrà durant els últims exercicis, ja que un dividend de 5 milions d’euros representaria una distribució del 3,15% del benefici consolidat acumulat dels exercicis 2017 a 2020, període durant el qual Crèdit Andorrà no ha repartit cap dividend en aplicació del criteri de prudència” exposat al seu dia per l’AFA.
El regulador va emetre al seu dia una recomanació que acabaria esdevenint imperativa en què establia que “fins al 30 de setembre de 2021, les entitats bancàries siguin molt prudents a l’hora de decidir remunerar els accionistes i que continuïn amb polítiques de retribució variable conservadores. L’AFA considera, en línia amb la recomanació del Banc Central Europeu (BCE), que no seria prudent que les entitats efectuïn repartiment de dividends i recompres d’accions per import superior al menor de: (i) 15% del benefici acumulat en els exercicis 2019 i 2020; (ii) 20 punts bàsics de la ràtio de capital de nivell 1 ordinari”.
Crèdit Andorrà manté que compleix amb els requeriments de l’AFA. Com ho fa Andbank quan disposa distribuir 4 milions d’euros en dividends dels beneficis obtinguts el 2020. A més, l’entitat del Centre de Negoci envia a reserva voluntària poc més d’11 milions d’euros. En referència a l’exercici del 2019, el muntant que Andbank va traspassar a reserva voluntària va ser de 30,7 milions.