Covid | Salut xifra en un 40% els contactes de positius que no fan quarantena

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha xifrat en “prop del 40%” els casos de contactes estrets de contagiats de coronavirus que no compleixen amb els 10 dies de quarantena. Cal recordar que, per cada positiu, el servei de vigilància epidemiològica rastreja, de mitjana, nou contactes estrets. En aquesta línia, Cabezas va insistir en la importància de “quedar-se a casa“, donat que “l’augment d’interacció social conjuntament amb la variant Delta és un còctel molt perillós”. De fet, la secretària de Salut Pública va explicar que, amb les dades que tenen, “la variant Delta té un 62% més de capacitat de transmissió que la variant britànica”.

Preguntada per la decisió de deixar de fer tests als contactes estrets asimptomàtics, Carmen Cabezas va ser molt clara i va defensar que es necessita “recuperar l’atenció primària” i això obliga a “poder dedicar-nos a les persones que més ho necessiten”. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública va destacar que la majoria dels contagis són entre la gent jove, que es tracta “d’un grup de població que tenen molts contactes” i “bona part d’ells poden ser asimptomàtics”. Per això, va sostenir que “la millor mesura possible per contenir la transmissió és que es quedin a casa”.

La també especialista en Medicina Familiar Comunitària i Medicina Preventiva i Salut Pública va exposar algunes xifres sobre l’atenció primària: des de Sant Joan, les visites per Covid-19 s’han multiplicat per cinc, passant de les 38.000 a les més de 200.000 setmanals d’ara. Davant d’aquesta allau de consultes, Carmen Cabezas ha recordat que “el mateix personal que respon a aquestes visites també és la que està vacunant” i que per això, si no es feien canvis al protocol, podia existir el risc de col·lapse. “El que hem de fer possible és que la primària atengui les persones que ho necessiten pel coronavirus i per les altres malalties que pateix la gent”, va insistir la secretària de Salut Pública.

Tests a les farmàcies, la setmana vinent

En relació amb la venda de tests a les farmàcies, la secretària de Salut Pública va asseverar que “hem manifestat en diverses ocasions al Ministeri de Sanitat que les farmàcies han de poder vendre” aquestes proves diagnòstiques. Cabezas ha avançat que esperen que “el decret que ho permeti estigui publicat la setmana vinent“. Al llarg d’aquesta setmana, el Departament de Salut també va anticipar la seva intenció de permetre que els farmacèutics puguin fer aquests tests d’antígens i monitorin els resultats per traslladar-los als serveis sanitaris, tot i que és un pla que encara s’està treballant.

El 80% dels majors de 50 anys, vacunats

Carmen Cabezas va defensar que s’hagi deixat els joves pel final en la campanya de vacunació, atès que “si no tinguéssim protegida a la població de 60 i 70 anys, tindríem les UCI molt més plenes i més morts”. La secretària de Salut Pública va revelar que ja hi ha 8 de cada 10 persones majors de 50 anys que tenen la pauta completa, però va insistir que “encara queda força gent jove per vacunar, perquè tenim un 15% de la població menor de 30 anys vacunada”.

Cabezas va ressaltar que les “vacunes són molt bones per evitar hospitalitzacions i casos greus“, i encara més per a aquelles persones que ja tenen les dues dosis: “Quan ja han passat 14 dies respecte a la segona dosi, és quan tenim la màxima protecció i això ens permet que, si aquesta població amb la pauta completa és contacte d’algun positiu, no és necessari que facin quarantena”. De fet, va detallar que “el més habitual és que, si la persona vacunada es contagia, ho faci amb una càrrega viral més baixa i ho passi més lleument”.

Preguntada per possibles noves restriccions, la secretària de Salut Pública va dir que, en el marc de la Comissió Delegada de la Covid-19, amb la presència de diversos membres del Govern, hi ha un contacte “molt freqüent” i que estan “pendents de la situació i seguint el que diuen els criteris tècnics” per prendre decisions. Per tant, en funció de l’evolució epidemiològica, es decidirà si s’implementen més mesures o no.

 

Imatge principal: Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, acompanyada de Gemma Craywinckel, directora del CatSalut, en una roda de premsa. Govern.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *