Categories
ELNACIONAL.CAT

Covid persistent: s’identifiquen 203 símptomes de la malaltia

Els efectes de la covid persistent o llarga, aquella expressió de la malaltia que allarga els símptomes dels infectats durant setmanes o mesos, és una de les principals preocupacions respecte al virus, ja que els seus efectes poden ser molt servers. Un nou estudi publicat per la revista científica The Lancet ha identificat fins a 203 símptomes en 10 sistemes orgànics i 66 símptomes que s’allargaven fins a set mesos

Els investigadors reconeixen en la seva recerca que el focus públic i mediàtics en el cas de la covid s’ha centrat en els casos més greus o mortals. És per això que no hi ha molta literatura científica al voltant dels casos més lleus, els quals són també els més susceptibles de desenvolupar una covid persistent, segons recorden els autors de l’estudi. 

Després de fer el seguiment durant set mesos a més de 3.000 infectats per coronavirus que van patir la malaltia més de 28 dies els investigadors han pogut determinar que més del 90% dels infectats amb covid persistent van superar les 35 setmanes de recuperació. En aquests casos es van experimentar tota mena de símptomes al llarg dels mesos que van arribar a impactar en la vida social, personal i laboral dels infectats, segons alerta la recerca. 

Fatiga, disfunció cognitiva i malestar 

Quan els efectes de la covid s’allarguen més de sis mesos els investigadors han observat que els símptomes més freqüents són fatiga, malestar postesforç i disfunció cognitiva. Per desgràcia no són els únics. L’equip de recerca ha identificat els tremolors, la picor de pell o la pèrdua de memòria com a expressions del coronavirus persistent. 

Entre els símptomes més preocupants que han recollit els autors de la recerca es troben la paràlisi facial, pèrdua de visió, desenvolupament de noves al·lèrgies, baixos nivells d’oxigen, problemes amb la menstruació i la menopausa. Tot això pel que fa a l’àmbit fisiològic, però en l’àrea de la neuropsiquiatria els investigadors han identificat símptomes com la impossibilitat de recordar rutines, dificultats en la lectura, la comunicació o l’escriptura, incapacitat de plorar o vertigen. 

Malgrat la llarga llista de símptomes que poden acompanyar l’expressió del coronavirus prolongada no implica necessàriament que els infectats els pateixin, ni que sigui una simptomatologia extremadament comuna. 

Situació catalana 

A mesura que avança la pandèmia el coneixement que es té del virus que ha parat el món augmenta. Les noves recerques que es publiquen arriben a Catalunya en plena cinquena onada, on el col·lapse sanitari s’albira a la llunyania i es registren més de 7.000 contagis diaris.

La nova onada es caracteritza per una gran quantitat de contagis, en molts casos asimptomàtics o amb una simptomatologia lleu. Tot i així el gran volum de contagis aplica una pressió insuportable sobre el sistema de salut català. 

 

Imatge principal: Una dona passeja pel carrer amb mascareta / ACN

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *