Categories
ELNACIONAL.CAT

Covid | La velocitat de transmissió a Catalunya encadena vint dies sense baixar

Si bé sembla que la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya està de baixada, el retrocés de la covid és molt lent. De fet, la velocitat de transmissió (Rt) encadena ja vint dies sense recular. L’indicador s’ha situat en 0,85 per tercera jornada consecutiva, quelcom que no suposa un gran problema perquè segueix per sota d’1.

La resta d’indicadors segueixen amb el lent descens habitual, com és el cas dels contagis diaris: 1.355 persones s’han infectat durant les últimes hores, 123 menys que el dia anterior. El risc de rebrot, per la seva banda, baixa deu punts i cau a 193. Després de deu dies, aquest indicador baixa per primer cop de 200. És la xifra més baixa des de finals de juny. La incidència acumulada a catorze dies se situa en 241,17 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la IA a set dies baixa a 104,36.

La pressió hospitalària baixa

Pel que fa a la pressió hospitalària, s’ha registrat un lleu descens de pacients crítics a les UCI catalanes: actualment 418 persones ocupen els llits de les unitats de cures intensives, quatre menys que a la jornada anterior. Una tendència que és similar en les hospitalitzacions, ja que ara mateix hi ha 1.142 malalts de covid-19 ingressats als hospitals catalans, 65 menys. 

En aquest sentit, cal recordar la polèmica al voltant de l’ozó com a tractament del coronavirus. El Departament de Salut s’hi ha posicionat en contra, ja que “no hi ha cap evidència científica de la seva utilitat”. La mateixa opinió té el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha qualificat la decisió de “mala praxi jurídica”.

Tres dies amb menys de vint morts

Les morts encadenen tres dies per sota de vint, després que durant l’última jornada 17 persones hagin perdut la vida a causa de la covid-19. D’aquesta manera ja s’han superat les 84.000 defuncions arreu de l’estat espanyol des de l’inici de la pandèmia.

La vacunació segueix avançant i gairebé el 66% de la població catalana ja té la pauta completa. Exactament, la xifra de persones immunitzades amb les dues dosis (o una, si ha rebut Janssen) és de 5.205.053. Durant l’última jornada s’han posat 4.380 primeres dosis i 25.236 segones dosis.

Les aglomeracions no tenen efecte

En aquesta línia, la notícia destacada de la setmana és l’inici de l’assaig clínic en humans de la vacuna catalana d’Hipra. La prova ha començat a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Trueta i a l’Hospital Clínic de Barcelona, amb trenta voluntaris.

Les dades mostren com les aglomeracions que hem vist tant a les Festes de Gràcia com a les Festes de Sants durant els últims dies encara no han tingut gaire efecte, més enllà d’un alentiment del retrocés de la cinquena onada de la covid-19. De fet, ja portem dos caps de setmana sense toc de queda, després que el TSJC tombés les propostes del Govern, que ha acabat per rendir-se i aixecar el confinament nocturn a tota Catalunya.

 

Imatge principal: Aglomeracions sense control a les Festes de Sants / Carlos Baglietto

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *