Categories
ELNACIONAL.CAT

Covid | Es manté la tendència a la baixa, encara amb 410 pacients a les UCI

La pandèmia manté la seva tendència a la baixa, però no aconsegueix alleugerir del tot les UCI catalanes. Encara hi ha 410 pacients crítics a les unitats de cures intensives del país, vuit menys que l’anterior jornada. És la xifra més baixa des del passat 20 de juliol, quan la pressió hospitalària augmentava exponencialment per l’expansió de la cinquena onada de la covid-19 a Catalunya. Les hospitalitzacions, en canvi, empitjoren una mica. La quantitat de gent ingressada als hospitals catalans s’incrementa en dotze, fins a les 1154 persones. 

En aquest sentit, cal recordar la polèmica al voltant de l’ozó com a tractament del coronavirusEl Departament de Salut s’hi ha posicionat en contra, ja que “no hi ha cap evidència científica de la seva utilitat”. La mateixa opinió té el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha qualificat la decisió de “mala praxi jurídica”.

Per sota de les vint morts diàries

Durant les últimes hores han mort quinze persones malaltes de covid-19, de manera que es manté la tendència dels últims dies. Són ja quatre dies consecutius per sota de les vint defuncions diàries. Cal recordar que ja s’han superat les 84.000 defuncions arreu de l’estat espanyol des de l’inici de la pandèmia.

La xifra de contagis baixa considerablement, fins als 682. Tot i això, és necessari dir que els descensos abruptes en la quantitat d’infeccions de covid-19 són habituals els caps de setmana, ja que es fan moltes menys proves diagnòstiques.

La Rt aconsegueix baixar

Sí que és important indicar que la velocitat de transmissió ha aconseguit baixar per primer cop en una vintena de dies. La Rt s’ha situat en 0,84, després que comencés a créixer el passat 8 d’agost. Per la seva banda, el risc de rebrot (181) manté la seva tendència habitual amb més de quaranta dies de baixada.

La incidència acumulada a set dies també dona un cop sobre la taula i baixa dels cent casos per cada 100.000 habitants per primer cop en la cinquena onada, fins als 98,81. L’acumulada a catorze dies també segueix amb el seu descens, fins als 229,19 casos per cada 100.000 habitants.

A l’espera de les Festes de Sants

La vacunació avança amb normalitat i busca el 70% de la població catalana amb la pauta completa. El percentatge actualment és del 66,3%, amb 5.231.517 catalans totalment immunitzats. Paga la pena esmentar aquí que aquesta setmana ha tingut lloc l’inici de l’assaig clínic en humans de la vacuna catalana d’Hipra. La prova ha començat a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Trueta i a l’Hospital Clínic de Barcelona, amb trenta voluntaris.

La situació epidemiològica sembla no ressentir-se després de les imatges d’aquests últims dies, primer amb les Festes de Gràcia i després amb les de Sants, que han acabat aquest dissabte. Caldrà esperar un poc encara per saber si han tingut un efecte realment negatiu o no sobre la pandèmia, que de moment es manté a la baixa, quelcom que fa trontollar les mesures aplicades pel Govern.

 

Imatge principal: Treballadores de l’UCI de l’Hospital del Mar de Barcelona / Carlos Baglietto

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *