Covid | Els ingressos es disparen i s’estabilitzen els contagis

Les prediccions de la Conselleria de Salut es compleixen, tant les bones com les dolentes. Per una banda podem observar com els contagis s’estan estabilitzant, després de moltes jornades amb xifres rècord el nombre de nous casos diaris sembla que s’estabilitza per sobre 7.000, en les darreres hores s’han registrat 7.915 nous contagis. Segueix sent una xifra alta, però estable. 

La pitjor de les prediccions de la Salut cap a la qual s’encamina Catalunya és l’alta pressió hospitalària. El Govern espera que en les pròximes setmanes s’arribarà a més de 2.000 pacients ingressats a planta i 400 a les UCI. Les dades de l’última jornada encaminen cap aquest futur funest. Han estat ingressats 140 nous pacients per covid, arribant a un total de 1.823 hospitalitzades per coronavirus. Per ara el Departament de Salut no ha fet públic els nous ingressos a les UCI, però l’últim recompte deixava un de 37 persones a cures intensives. 

En els fronts de preocupació no es troben únicament l’ocupació de llits d’hospitals i les UCI, també en el repunt de defuncions. Una de les característiques inicials de la cinquena onada era que tot i l’explosió de contagis les morts es mantenien en nombres molt baixos, però en els últims dies el nombre de morts ha anat pujant de forma constant i ahir es van registrar 15 noves defuncions per covid. Una xifra més alta a les que es registraven durant les últimes setmanes, però no tan elevada com en altres onades. 

Estabilitat dels en el descens

Una de les tendències positives més destacades és lleuger, però constants, descens d’alguns indicadors. L’exemple per excel·lència és el risc de rebrot, el qual segueix caient sense pressa, però sense pausa. Ahir es va situar en 1.231,83 punts, menys que en la jornada anterior. L’Rt també segueix caient a poc a poc, passant d’1,31 o 1,04. 

Tot i això, hi ha certs indicadors epidemiològics que segueixen augmentant, com és el cas de la incidència acumulada a 14 dies (IA14), la qual passa de 1.287,61 casos a 1208,68. En canvi, la incidència acumulada a 7 dies (IA7), sobre la qual el Govern decideix quins municipis es confinen, ha descendit de 611,20 casos a 605,90. 

Més del 50% de la població amb la pauta completa

Actualment, més del 50% de la població catalana compte amb la pauta de vacunació completa, un total de 4.093.092 persones. Aquesta xifra s’ha assolit gràcies a la priorització de l’administració de la segona dosi de la vacuna. L’estratègia de Salut s’enfoca en assegurar la pauta completa a la població amb més risc davant la covid. 

Pel que fa a les últimes 24 hores s’han administrat 14.085 primeres dosis i 47.769 segones, seguint la tendència de les últimes setmanes. 

En el total de l’Estat espanyol ahir es va assolir la fita de comptar amb la meitat de la població vacunada amb la pauta completa. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, 24.041.017 d’espanyols ja porten la pauta completa de les vacunes contra el coronavirus. 

Arriben els tests d’antígens a les farmàcies

Després d’una llarga espera aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà la venda dels tests d’antígens sense recepta a tot l’Estat. Segons va anunciar Carolina Darias, ministra de Sanitat, la mesura pretén “augmentar la capacitat diagnòstica per identificar més ràpidament la sospita de casos positius”. 

Les proves s’han d’adquirir a les farmàcies i es podran realitzar a l’establiment i a casa. El procediment és senzill i en cas de donar positiu caldrà aïllar-se i informar a les autoritats sanitàries. 

 

Imatge principal: Una sanitària atenent a un ingressat a l’UCI / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *