Categories
ELNACIONAL.CAT

Covid | El risc de rebrot a Catalunya frega els mil punts

La situació epidemiològica a Catalunya arriba a punts crítics. En la darrera jornada el risc de rebrot ha seguit amb el seu ascens imparable fins a arribar als 978 punts, per tant, s’ha multiplicat per 10 en els últims 15 dies. Una jornada més el nombre de contagis es manté en xifres similars a la segona onada.

En les darreres 24 hores s’han registrat 3.563 nous casos. Una xifra similar a la de dissabte i que s’allunya dels anteriors tres dies consecutius amb més de 5.000 contagis diaris, però cal posar aquestes dades en el seu context. El fet de registrar una mitjana de 2.000 casos menys durant el cap de setmana pot estar més relacionat amb la baixada de les proves realitzades per ser cap de setmana, que d’un canvi de tendència en la propagació.  

Entre els indicadors que segueixen augmentant sense descans trobem l’Rt, la qual passa de 2,50 a 2,99. Una situació similar a la incidència acumulada a14 dies (IA14), de 280 casos s’ha evolucionat a 337,97. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que dels indicadors dels últims dies el que més li preocupa és “la incidència en persones joves”. La preocupació de la secretària està més que fonamentada, ja que en les últimes setmanes la mitjana d’edat dels infectats ha caigut sense parar. Actualment se situa en una mitja de 26 anys.

Mortalitat sota mínims

Les dades de l’augment de contagis es contraposen amb la caiguda del nombre de morts jornada rere jornada. La setmana passada va ser en la que menys morts es van comptabilitzar en el que portem de pandèmia, únicament 7 defuncions. Aquesta tendència a la baixa s’ha repetit un dia més i en 24 hores s’ha registrat una mort, dues menys que el dia anterior. 

L’ocupació hospitalària també es manté en dades estables, malgrat que ha augmentat lleugerament els dos últims dies, ens seguim trobant en mínims històrics des de l’arribada del coronavirus. La mobilitat en els hospitals ahir es va limitar a 22 pacients més ingressats, deixant un total de 544, i l’alta de dues persones de l’UCI.  

L’escut de la vacunació: rècords, Delta i segona dosi 

La campanya de vacunació segueix avançant, ara incloent les persones més joves, a partir dels 16 anys. S’han administrat 11.892 primeres dosis. Les segones dosis són, un altre dia, les que més s’han administrat, un total de 23.177. Això fa que la població amb la pauta de vacunació completa s’enfili fins als 3.150.410, un 40% de la població.  

Cabezas ha advertit que els pròxims dies observarem un creixement de l’aplicació de segones dosis per davant de la primera. Aquest fet respon a l’estratègia de salut per assolir un gran nombre de catalans amb la pauta completa. La secretària també ha anunciat que aquesta setmana arribaran menys vacunes Pfizer des de Madrid, però ha pal·liat qualsevol mena d’alarmisme assegurant que tot plegat no impedirà assolir l’objectiu de la immunitat de grup a finals d’estiu. 

Des del Departament de Salut insisteixen a recordar la importància de completa la pauta de vacunació i no confiar-se només amb una primera dosi. Cabezas ha remarcat: “Aquesta és una estratègia de dues dosis, sobretot davant de la variant Delta. El mes de juny hem posat moltes primeres dosis, ara toquen segones dosis”.

Canvis en les mesures?

En la seva entrevista a Catalunya Ràdio la secretària Cabezas no ha concretat cap canvi en les mesures sanitàries, però tampoc ha descartat una modificació de les restriccions contra la Covid, si la situació així ho requereix

Una de les principals incògnites que planen actualment és la possible recuperació de la mascareta. La secretària de Salut Pública ha apostat per remarcar que des de Salut recomanen el seu ús quan no es puguin complir els requisits com estar a l’aire lliure sol o en bombolla de convivència. Cabezas ha recordat que el Departament no pot ordenar la recuperació de la mascareta, només pot recomanar el seu ús

També ha confirmat que s’han revisat els protocols de detecció tenint en comptes la situació actual, on un gruix important de la població ja compta amb vacunes i per tant el tipus de malalts o possibles infectats està canviant de perfil. La secretària considera de poca utilitat mantenir uns protocols que estan pensats per situacions molt diferents de la que es viu en l’actualitat. 

 

Imatge principal: Una dona passeja amb una mascareta / Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *