Covid | El Govern prepara noves restriccions per frenar la cinquena onada

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han anunciat aquest diumenge que l’executiu prepara noves restriccions davant “l’augment explosiu” de contagis de la Covid-19 a Catalunya amb l’objectiu de “limitar la propagació del virus”. Ni Aragonès ni Argimon han ofert més detalls al respecte, perquè han explicat que “encara s’estan discutint les mesures”, però han anticipat que s’anunciaran “demà o demà passat”. Paral·lelament, el president ha explicat que estan treballant per fer un equilibri entre “la vida social, econòmica i emocional” en plena cinquena onada.

Després que els dos s’hagin reunit amb treballadors de l’Hospital de Bellvitge, el president Aragonès ha declarat que “estem en un moment complicat” i que aquest increment dels casos positius “ja està tenint impacte en els ingressos hospitalaris”. Tant el republicà com el màxim responsable de Salut han fet una crida a la ciutadania a “mantenir les mesures d’autoprotecció” per tallar la cadena de contagis i han recalcat que “la pandèmia no s’ha acabat”. Per això, també han encoratjat “al compliment dels aïllaments” en referència als infectats per Covid-19 i als seus contactes estrets.

Per la seva banda, Josep Maria Argimon també ha anunciat que Salut està dissenyant una estratègia de protecció dels professionals sanitaris “al voltant de la vacunació” i que entraria en vigor el 19 de juliol. El conseller de Salut ha apel·lat a la urgència de “protegir els sanitaris” per tal que puguin seguir atenent els casos de coronavirus i altres malalties: “Hem d’evitar que la Covid-19 sigui la malaltia, i hem d’aconseguir que sigui una malaltia perquè hem d’atendre a persones amb altres problemes de salut”, ha manifestat Argimon.

Argimon, partidari de no fer més festivals multitudinaris

Preguntat pels festivals, el conseller Josep Maria Argimon ha expressat que “l’organització, en principi, ha estat bé”, però també ha advertit que “hi ha imatges que no ens han agradat gens“. En aquesta línia, s’ha pronunciat clarament en contra de celebrar festivals multitudinaris “en les pròximes setmanes”. Un dels problemes que ha destacat, de fet, és que “segurament, a les quatre o a les cinc del matí és més difícil mantenir la mascareta posada al 100%”.

Imatge: Pere Aragonès i Josep Maria Argimon, acompanyats de treballadors de l’Hospital de Bellvitge. ACN.

Sobre el càlcul que hi ha un 40% de casos de contactes estrets que no compleixen la quarantena, el titular de Salut ha expressat que això l’amoïna, tenint en compte la transmissibilitat de la variant Delta. Argimon ha situat en un 60% el percentatge de casos de persones que s’han contagiat d’aquesta variant i encara ha afirmat que la xifra “pot ser més alta perquè la seqüenciació triga 7 o 8 dies”.

Preguntat per les persones amb pauta completa que s’han contagiat, el conseller Argimon ha avançat que, en les últimes 24 hores, hi ha hagut 15 persones que han requerit l’ingrés hospitalari estant en aquesta situació. En tot cas, ha expressat que les vacunes “fan que la simptomatologia sigui menys greu“.

D’altra banda, el president Pere Aragonès també ha demanat al govern espanyol que acceleri el decret que permetrà vendre tests a les farmàcies, en sintonia amb el que ja va expressar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que espera que les proves diagnòstiques ja estiguin disponibles a les farmàcies la setmana vinent.

Es disparen els ingressos hospitalaris

Tot això ha passat el mateix dia que Catalunya ja presenta una major pressió hospitalària per la cinquena onada. Hi ha gairebé 900 pacients atesos, dels quals 160 estan a les unitats de cures intensives. S’ha registrat en les últimes 24 hores un increment de 86 ingressos als hospitals. Respecte als contagis, l’última actualització informa de 6.157 nous positius i, en aquesta línia, cal recordar que als contactes estrets asimptomàtics ja no se’ls fa cap prova diagnòstica. Per a més inri, l’índex de positivitat s’ha elevat fins al 17,7%.

 

Imatge principal: Pere Aragonès, president del Govern, parlant amb Josep Maria Argimon, conseller de Salut, a l’hospital de Bellvitge. ACN.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *