Corea del Nord i les vacunes: se n’estan posant?

És difícil de saber si a Corea del Nord hi ha coronavirus o no. El passat mes de maig, el país continuava amb el recompte oficial a zero i així ho constatava un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Durant el mes de juliol, els mitjans locals encara no havien reportat o notificat cap cas de coronavirus al país. El país aïllat encara s’ha aïllat més per fer front al virus. Després que es detectessin els primers casos a la Xina, el país es va blindar. Malgrat tot, segons recollia també fa un temps el portal RT, unes 751 persones van ser sotmeses a proves de detecció del coronavirus i unes 139 haurien mostrat símptomes similars als de la covid, però va resultar ser “una infecció respiratòria greu” o bé “similar a la grip”. Alguns analistes explicaven al The Guardian fa uns dies que era improbable que no hi hagués cap cas de coronavirus dins del país. Ara bé, deixant de costat si hi ha covid o no a Corea del Nord, què passa amb les vacunes? En tenen? S’han vacunat?

Rússia ha ofert diverses vegades vacunes al país. El país continua aïllat i alguns mitjans, com la BBC, asseguren que això estaria provocant al país una fam extrema. Pyongyang, de moment, s’ha negat a rebre vacunes i ajudes dels països que li han ofert, segons destaca el mateix portal britànic. 

Covax hauria assignat vacunes a Corea del Nord

Per altra banda, l’agència de notícies Yonhap, de Corea del Sud, informava fa uns dies que Covax havia assignat a la seva veïna del Nord, aproximadament, 3 milions de dosis addicionals de la vacuna xinesa contra el coronavirus Sinovac. Edwin Salvador, representant de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Pyongyang, va dir a l’emissora Radio Free Asia (RFA), que el mecanisme havia assignat 2,97 milions de vacunes, però que encara estava a l’espera de la resposta del país. 

Salvador també va detallar que Corea del Nord ha tingut bons resultats administrant vacunes convencionals, i va afegir que amb el suport tècnic adequat per al pla d’execució i monitoratge de la cadena del fred, es podran distribuir les vacunes contra el coronavirus. 

No és el primer lot de vacunes que s’assignen a Corea del Nord. A principis d’aquest any, Covax va assignar-ne 1,99 milions de dosis d’AstraZeneca, però segons la mateixa agència de notícies sud-coreana, no han estat entregades. 

Ha rebutjat les vacunes

Aquest dimecres, però, Corea del Nord hauria sol·licitat que els gairebé tres milions de dosis de Sinovac, de fabricació xinesa, que havia de rebre a través del programa de les Nacions Unides, s’enviïn a un altre lloc. Així ho destaca el mateix diari britànic, que constata que el país continua afirmant que no té casos de coronavirus dins de les seves factures 

Unicef ha dit que el ministeri de salut pública del país ha demanat que els 2,97 milions d’injeccions de Sinovac que Covax tenia intenció d’entregar, s’enviïn a països amb brots de coronavirus.

En aquest sentit, el ministeri de Corea del Nord ha dit que “continuarà comunicant-se amb les instal·lacions de Covax per rebre les vacunes contra la covid en els pròxims mesos”. 

El diari recull l’opinió de diversos experts que destaquen les estrictes quarantenes i controls fronterers per evitar el virus. Les vacunes, en aquest sentit, sembla que podrien ser una prioritat secundària. 

 

 

 

Imatge principal: Monument a la fundació del Partit dels Treballadors de Corea / Unsplash

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *