Consells per superar la crisi de la mitjana edat

Es calcula que entre un 10 i un 15% de les persones s’enfronta a una certa crisi quan arriben a la mitjana edat, que sol començar cap als 40 anys aproximadament. És una època en la qual es comença a recordar les primeres dècades de la seva vida amb certa nostàlgia, en la qual molts pensen que els millors anys han quedat enrere i que ja comença el lent declivi del cos i ment. Cal distingir entre travessar un cert període de conscienciació i d’una més reflexió a aquesta edat, que és relativament comuna, del que significa una crisi una mica més profunda.

La noció de crisi de la mitjana edat prové d’Elliot Jacques, un psicoanalista que va idear el terme el 1965 després de comprovar que molts dels seus pacients passaven uns símptomes similars en aquesta etapa de la vida i fins a més o menys els 60 anys. Segons Jacques, aquesta crisi provoca sentiments de depressió, angoixa i pèrdua relacionats amb el final de la vida que s’apropa.

Altres trastorns emocionals que poden presentar-se són la disminució de la felicitat i la satisfacció amb la vida, falta d’objectiu o pèrdua del propòsit de la vida, el dubte sobre un mateix, frustració amb els rols i responsabilitats de la vida, avorriment i insatisfacció en les relacions, carrera o vida en general, més pensaments sobre la mort, el significat de la vida i altres conceptes existencials, menor energia, fatiga inusual, menys motivació, canvis d’humor, que inclouen ira, irritabilitat i tristesa i canvis en el desig sexual.

El millor consell per superar-la, en primer lloc és acudir a un especialista. Però també un mateix pot fer una certa feina, com per exemple identificar algun factor estressant o moment de tensió que desencadeni les preocupacions sobre l’envelliment, la pèrdua del propòsit de la vida o la por de la mort. Els desencadenants comuns inclouen la pèrdua de la feina, problemes de salut, la mort o malaltia d’un pare, els fills que es muden o fins i tot l’aclaparador dia a dia.

Quan es presenta la crisi la persona s’enfronta a un cert examen dels seus dubtes, relacions, valors i sentit d’un mateix. En aquest moment és bo reconèixer els sentiments i no ignorar la frustració i esperar que desaparegui. És bo parlar sobre les preocupacions específiques amb els éssers estimats o fins i tot portant un diari. També es pot començar un procés de reflexió amb preguntes com les següents: Quan em sento més satisfet o content? De què és el que em fa gaudir? Què li dona sentit i propòsit als dies? Com m’ocupo de les meves pròpies necessitats?

Així mateix convé fer un balanç de les relacions, en quin punt es troben, com poden millorar i acudir si és necessari o no a un terapeuta de parella.

Generalment, la crisi acaba quan la persona se sent més còmoda amb si mateix i comença a acceptar, potser fins i tot donar la benvinguda, la qual cosa la vida li ofereix.

Fes un balanç de les teves relacions

És natural que les relacions, especialment els matrimonis i les relacions a llarg termini, canviïn amb el temps. De vegades, aquests canvis condueixen a necessitats insatisfetes, juntament amb altres conflictes.

Una relació tensa pot deixar tots els involucrats infeliços, i els canvis duradors en les relacions amb els fills, amics, pares o parelles poden fer que se senti sol.

Considerar si les teves necessitats emocionals i físiques han canviat pot ajudar-te a comprendre millor les àrees de creixement. Un terapeuta de parelles o familiar pot ajudar-te a identificar les fonts d’estrès en la relació i explorar les teves opcions de canvi.

Cuidant la teva salut mental

Com hauràs notat, molts signes d’una suposada crisi de la mitjana edat (tristesa, irritabilitat, menys interès en la vida, pensaments de mort) s’assemblen als símptomes clau de la depressió.

Sempre és útil connectar-se amb un professional de la salut mental en el moment que algun símptoma emocional o mental:

-persisteix durant més d’1 o 2 setmanes

-afectar les teves relacions, amistats o acompliment laboral

-interposar-se en la teva rutina diària

-dificultar l’atenció de les necessitats bàsiques

Tingues en compte que els símptomes de salut mental certament poden aparèixer per primera vegada a mesura que t’apropes a la mitjana edat. Tanmateix, també és possible que l’ansietat o la depressió lleus empitjorin a mesura que t’enfrontes a canvis estressants en la vida.

La teràpia pot ajudar, sense importar la teva edat o etapa de la vida. De fet, molts terapeutes s’especialitzen a oferir suport per a les transicions de la vida i els símptomes de salut mental que apareixen juntament amb aquests canvis.

Un terapeuta pot oferir més informació sobre el que podria estar succeint i ajudar-te a explorar noves maneres de trobar la satisfacció.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *