Categories
ELNACIONAL.CAT

Com puc accedir als Parcs Naturals de Catalunya? Consulta les restriccions

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va anunciar ahir noves restriccions als Parcs Naturals de Catalunya. L’objectiu és preservar aquests espais i evitar-ne la massificació. Entre altres mesures, s’aplicaran restriccions a l’aparcament, taxes d’entrada i sistema de reserva prèvia en molts d’aquests espais. 

Catalunya compta amb un total de 20 espais naturals qualificats de Parcs Naturals. Amb tot, aquestes restriccions només s’aplicaran a cinc d’aquests espais. Si penses visitar-los, pots consultar també les webs dels diferents Parcs Naturals de Catalunya per planificar millor la teva visita.

Segons el departament que encapçala Teresa Jordà, arran de la pandèmia s’ha incrementat l’afluència de visitants en aquests espais i cada cop “s’hi desplacen nous perfils a menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn”. En aquest sentit, assenyalen que el 84% dels visitants no és conscient que les seves accions poden danyar la biodiversitat.

Parc Natural del Cap de Creus

Fins al 30 de setembre, la carretera que va de Cadaqués al Far de Cap de Creus quedarà tancada entre les 9:30h i les 20h i només hi podran circular vehicles autoritzats. L’accés amb vehicle privat estarà controlat per videovigilància i incomplir la restricció pot suposar una multa de 300 euros. Fora d’aquest horari l’accés és lliure, però està prohibida l’entrada de caravanes i la pernoctació.

S’ha habilitat un aparcament de franc amb 120 places, al nucli de Cadaqués, des d’on sortiran busos llançadors cada 20 minuts que traslladaran els visitants cap a la Punta de Cap de Creus. El preu del trajecte va dels 3 als 8 euros, tot i que els menors de tres anys hi poden accedir de franc.

L’accés en bicicleta i a peu és obert

Parc Natural del Cadí-Moixeró 

El cap de setmana del 26 i 27 de juny es posarà en funcionament com a part d’una prova pilot un autobús que connectarà  la població de Saldes i el mirador de Gresolet. L’objectiu és reduir el número de vehicles privats que accedeixen a l’espai.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Per primera vegada s’aplicarà el control d’aforament. El parc ha limitat l’entrada de vehicles per la Fontalba a 100 per dia. Es tracta d’un dels principals accessos del parc, tant per fer l’ascensió al Puigmal com per fer el camí cap a la Vall de Núria. A partir d’ara, caldrà fer una reserva prèvia que tindrà un cost de 5 euros. També caldrà pagar 5 euros per accedir a les Gorgues de Freser i la Coma de la Vaca, però en aquest cas no caldrà reserva prèvia.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

S’aplicarà un sistema de reserva d’aparcament a la Vall Ferrera i es millorarà el control d’afluència a  la Vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm. També s’està treballant per controlar l’accés de vehicles privats a l’aparcament de la Molinassa, el punt de partida per fer l‘ascensió a peu a la Pica d’Estats.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

Es controlarà l’accés de vehicles a la platja i la barra del Trabucador. El parc i l’Ajuntament de la Ràpita concretaran la fórmula els dies vinents. Així mateix, el departament d’Acció Climàtica ha recordat que està prohibit pernoctar a aquests espais. 

A les platges de Mitjorn i de l’Eucaliptus, també es regularà l’aparcament amb pals i cordes per protegir-ne la vegetació.

A més, es desplegaran agents cívics a les zones de a la Punta del Fangar, l’illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació per recordar la necessitat de respectar l’entorn.

 

 

Imatge principal, Parc Natural del Cadí-Moixeró

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *