Categories
ELNACIONAL.CAT

Cinc riscos de la dieta keto

En els últims anys, la dieta cetogènica és una de les més seguides a l’hora de perdre pes per una bona part de la població, com demostren les xifres de seguiment a tot el món. Restringir els carbohidrats i augmentar la ingesta de greixos condueix a la cetosi, un estat metabòlic en el qual l’organismes depèn principalment del greix per obtenir energia en lloc dels carbohidrats i accelera la seva pèrdua i, per tant, dels quilos que sobren.

S’han realitzat una infinitat d’estudis sobre això i, sota seguiment mèdic, pot ser molt recomanable en determinats casos, encara que no per això cal oblidar que pot comportar alguns riscos que s’han de tenir en compte, per això mai no s’hauria de fer per compte propi. Aquests són alguns d’aquests riscos.

La grip cetogènica

En el cas d’una dieta keto estricta –i no low-carb o baixa en carbohidrats– la ingesta d’aquests nutrients generalment es limita a menys de 50 grams per dia. Els primers dies en què es comença aquesta alimentació i a mesura que l’organisme esgota les reserves de carbohidrats es poden experimentar símptomes similars als de la grip, com mals de cap, marejos, fatiga, nàusees i restrenyiment. Desapareixen al cap de pocs dies normalment, però en tot cas cal consultar amb un especialista i mantenir hidratat i menjar aliments rics en sodi, potassi i altres electròlits, com ens recorda aquest estudi.

Problemes als ronyons

Si en la dieta keto es prioritzen molt els aliments d’origen animal amb alt contingut de greix, com els ous, la carn i el formatge, com a font de proteïna i sense gairebé carbohidrats, pot augmentar el risc de desenvolupar càlculs renals. Això es deu que una ingesta elevada d’aliments d’origen animal pot fer que la sang i l’orina es tornin més àcides, la qual cosa porta a una excreció de calci més gran a l’orina, com es recull en aquesta investigació.

Restrenyiment

Atès que la dieta cetogènica restringeix els carbohidrats, és més difícil completar les necessitats diàries de fibra, que són presents en determinades fruites, verdures amb midó, cereals o llegums. Com a resultat, la dieta pot provocar molèsties digestives i restrenyiment. Alguns aliments cetogènics que són rics en fibra inclouen llavors de lli, llavors de xia, coco, bròcoli, coliflor i verdures de fulla verda.

Cura amb les deficiències de nutrients

Com que aquesta dieta restringeix diversos aliments, especialment fruites, cereals integrals i llegums, és possible que no proporcioni les quantitats recomanades de vitamines i minerals. En particular, alguns estudis com aquest suggereixen que la dieta cetogènica no proporciona prou calci, vitamina D, magnesi i fòsfor. Per això és necessari seguir-la sota supervisió mèdica que corregeixi aquestes deficiències.

Pot disminuir en excés el sucre en persones amb diabetis tipus 1

Encara que la dieta cetogènica pot ser molt útil per a persones, per exemple, que vulguin controlar la seva diabetis tipus 2 o la resistència a la insulina, les persones amb diabetis tipus 1 poden tenir un alt risc de patir més episodis de nivells baixos de sucre en sang (hipoglucèmia).

En aquest estudi en adults amb diabetis tipus 1 que van seguir una dieta cetogènica durant més de 2 anys va trobar que el nombre mitjà d’esdeveniments baixos de sucre a la sang va ser de prop d’un per dia.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *