Categories
ELNACIONAL.CAT

Biden ordena desclassificar documents sobre els atemptats de l’11-S

Quan falta tot just una setmana perquè es compleixin 20 anys dels atemptats a les Torres Bessones, Joe Biden ha demanat desclassificar una sèrie de documents fins ara secrets. El president dels Estats Units ha signat avui una ordre executiva en què exigeix al departament de Justícia i altres òrgans governamentals del país revisar documents relacionats amb la investigació de l’FBI sobre els atemptats perpetrats per Al Qaeda l’11 de setembre de 2001 i en els que van morir gairebé 3.000 persones. 

L’objectiu de Biden és que el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, els publiqui durant els propers sis mesos, segons ha anunciat la Casa Blanca en un comunicat.

Compromís del president 

Segons ha recordat el president en aquest escrit, la decisió obeeix a un compromís que va prendre abans d’arribar a dirigir el país: “Quan vaig postular a la presidència, em vaig comprometre a garantir la transparència sobre la desclassificació de documents relacionats amb els atacs de l’11-S. En apropar-nos al vintè aniversari d’aquell dia tràgic, estic complint aquest compromís”, ha explicat Biden. 

A més d’aquest compromís electoral, però, el president ha estat pressionat per centenars de supervivents i familiars de les víctimes que a principis d’agost li van demanar que no assistís als actes de commemoració si el seu govern no publicava els arxius. En concret, demanaven tenir més informació sobre el que va passar i si Aràbia Saudita va jugar algun paper durant els atacs.

Més transparència 

La comissió del Congrés encarregada d’investigar els atemptats, però, ja ha conclòs que no hi ha cap prova que demostri que el govern d’aquest país o alts funcionaris haguessin proporcionat fons econòmics als terroristes implicats a l’atac, quinze dels quals eren saudites. Així i tot, diversos congressistes i associacions de víctimes fa anys que reclamen més transparència, però, fins ara, tots els presidents dels Estats Units s’havien negat a desclassificar els documents. 

Amb tot, La Casa Blanca no ha aclarit quin serà l’impacte de l’ordre executiva signada avui per Biden i si amb aquesta podran satisfer les peticions dels supervivents i familiars. Tampoc a quins dels esdeveniments commemoratius assistirà el president després de l’avís dels afectats. En aquest sentit avui ha assegurat que “el meu cor continua estant amb les famílies de l’11-S, que segueixen patint, i la meva Administració continuarà treballant respectuosament amb els membres d’aquesta comunitat“. 

Cau la valoració de Biden 

Aquesta decisió arriba en un moment en què la popularitat del president estatunidenc cau, després de la crisi generada per la seva retirada de l’Afganistan i la posterior ocupació del país per part dels talibans. 

Segons el portal RealClearPolitics, un dels especialitzats a publicar enquestes, la valoració de Biden ha anat tendint a la baixa, en una tendència que s’ha accelerat a finals d’agost i principis de setembre. Actualment el 49,2% d’americans el desaprova, mentre que el 45,8% l’aprova. Les dades contrasten amb principis de juny, quan l’aprovació era del 53,6%, mentre que els qui el desaprovaven se situaven només en el 42,3%.

A la imatge principal, el president Joe Biden / Efe 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *