Bèlgica només administrarà la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys

Bèlgica només administrarà la vacuna AstraZeneca a persones majors de 55 anys, després que s’hagin detectat diversos casos d’estranyes trombosi de persones que han estat inoculades amb aquest tractament. Aquesta decisió es va prendre durant una conferència interministerial que s’ha celebrat aquest dimecres, en la qual han participat els ministres federals de Sanitat i regionals. 

Aquesta mesura es pren després que l‘Agència Europea del Medicament (EMA) hagi determinat que existeix un vincle entre aquest tractament i les trombes, que s’han detectat a persones que han estat inoculades amb aquest vaccí, segons ha conclòs aquest dimecres. Amb tot, aquest organisme manté que és millor subministrat aquest tractament per combatre la Covid en lloc de no utilitzar-lo, perquè el risc és superior als beneficis.  

Emer Cooke directora EMALa directora de l’EMA Emer Cooke

Mesura per quatre mesos

De moment, però, aquesta mesura no és definitiva, sinó que s’aplica per un període de quatre setmanes. A partir del pròxim 19 d’abril, Bèlgica té previst inocular les persones que es mouen entre la franja d’edat entre 56 i 65 anys, que encara rebran la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid. En aquest país s’està vacunant a la població acord de l’edat i de manera descendent, és a dir, de més edat a menys.

Per això, segons ha anunciat el ministre de Salut, Frank Vandenbroucke, aquesta mesura no tindrà efectes en la campanya de vacunació. “Avui la nostra campanya està completament dirigida a persones grans i amb certes malalties, que també són predominantment a persones grans”, ha exposat el ministre, segons recull el diari belga Het Laatste Nieuws. “Per tant, la nostra campanya pot continuar sense parar. No té cap impacte. D’aquí a quatre setmanes veurem quines vacunes són les millors per a quin grup d’edat”, ha indicat Vandenbroucke. 

Per a la gent majors de 65 anys, que ja han rebut la primera dosi del tractament d’AstraZeneca, no canvia res i rebran la segona amb normalitat, ja que estan dins del col·lectiu el qual se’ls injectarà aquest vaccí. 

OMS nega relación AstraZeneca trombosi / EfeUnes mostres de la vacuna d’AstraZeneca / EFE

D’altra banda, les autoritats belgues han indicat que les persones que tenen menys de 55 anys se’ls administrarà una altra vacuna com la Pfizer, la Moderna, que ja s’apliquen en el país, o la Janssen, que es preveu que es comenci a inocular a la Unió Europea a partir de la setmana que ve.  

Preguntes obertes

Una de les qüestions que romanen obertes és què passarà amb les persones que tenen menys de 55 anys i ja han rebut la primera dosi. “De moment, res no està canviant. Ara no es dona cista a ningú a una segona dosi d’AstraZeneca, trigarà molt de temps”, ha explicat Vandenbroucke, que ha reclamat a l’EMA que faci un aclariment sobre què s’ha de fer amb aquesta segona dosi. 

D’altra banda, el viròleg Pierre Van Damme també ha apuntat que un altre dels dubtes que reten oberts és que Bèlgica ha rebut 790.000 vacunes d’AstraZeneca, que serviran per inocular les persones més grans. Ara bé, segons ha exposat, el país ha comprat 7,5 milions de vacunes que serien inutilitzables si no s’administren els menors de 55 anys. 

“Si la suspensió s’allarga després de quatre setmanes, això es traduirà en un retard de dues a tres setmanes abans que comenci la vacunació del següent grup d’edat”, ha matisat l’especialista.

Imatge principal: Una sanitària vacuna una dona a Brussel·les / EFE

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *