Categories
ELNACIONAL.CAT

Batalla legal entre Castillo i Fujimori pels resultats de les eleccions

El recompte de les eleccions presidencials del Perú reafirma el candidat d’esquerres, Pedro Castillo com el més votat, amb el 50% dels vots. Pel seu costat, la dretana Keiko Fujimori (que ha rebut un 49%) està poc disposada a assumir, sense lluitar, la seva derrota. Malgrat l’ampli reconeixement que Castillo ha rebut com el nou president electe, la candidata de Força Popular i hereva política de l’expresident Fujimori ha demanat la nul·litat de 802 actes, que representen més de 200.000 vots, per presumptes irregularitats i un suposat intent de ‘frau en taula’ atribuït al partit de Castillo, Perú Lliure.

Segons l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE), el candidat esquerrà Pedro Castillo té el 50,195 % de vots vàlids (8.803.629 vots) amb un avantatge de 68.473 vots davant la postulant dretana Keiko Fujimori, que va rebre el 49,805 % del sufragi.

 

Pedro Castillo celebra el resultat de les eleccions presidencials de Perú / Efe

Per la seva part, l’esquerra torna a exigir l’entrada a presó de Fujimori, després de la sol·licitud d’un fiscal anticorrupció perquè es dicti presó preventiva contra ella per presumptament haver incomplert les restriccions judicials de la investigació que se li segueix per descomptat rentat d’actius.

D’Ayuso a Trump

Fujimori va configurar aquests comicis al pur estil Ayuso: segons el seu partit, la seva candidatura representa l’única solució contra el “comunisme” de Castillo, i tal com avala  Mario Vargas Llosa, protegeix la “llibertat“. Seguint en la línia populista, l’estratègia de Fujimori se centra a rebutjar la legitimitat dels resultats, de la mateixa manera Trump va fer després de la seva derrota el 2020.

Ara, davant d’una probable tercera derrota consecutiva en les eleccions presidencials del Perú, Fujimori pretén anul·lar 200.000 vots convençuda, de moment sense proves fefaents, que el partit del seu rival va ordir un presumpte “frau sistemàtic” per emportar-se la victòria.

La hipòtesi de la candidata dretana és que l’esquerrà Perú Lliure “va controlar” centenars de meses electorals a les zones rurals on el professor i líder sindical del magisteri, Pedro Castillo, va tenir una votació aclaparadora. Són vots ja comptabilitzats que inicialment no van ser impugnats per cap dels dos partits en aquesta contesa electoral, el correcte desenvolupament del qual i transparència va ser destacat per les missions electorals de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i la Unió Interamericana d’Organismes Electorals (Uniore)

Frau electoral?

Aquesta situació és extraordinària i inèdita, com va destacar dimecres el president del Jurat Nacional d’Eleccions (JNE), Jorge Luis Salas, ja que mai abans un candidat no havia sol·licitat invalidar centenars de milers de vots quan veia el triomf costa amunt.

Per a l’excap de l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) Fernando Tuesta, és un pas més en la intensa campanya mediàtica i política contra els organismes electorals, iniciada abans de la votació amb notícies falses per sembrar la desconfiança i que qualsevol dels dos candidats cridés frau.

La candidata a la primera vicepresidència de Castillo, Dina Boluarte, va respondre en una roda de premsa que Fujimori “està pretenent enganyar al poble peruà” en afirmar que “els personeros (del Perú Lliure) han actuat de manera delinqüencial”, al temps de rebutjar “tal insinuació”.

Boluarte va agregar que la votació, al 100 % de les actes processades, ha donat “com a guanyador al professor Pedro Castillo, falta comptabilitzar algunes actes, però esperarem amb la calma que ens caracteritza”. “Ja sabem que el poble peruà mitjançant el seu vot ja va decidir qui serà el pròxim president de la República”, va afirmar.

Acusacions contra Fujimori

Al document enviat al jutge, el fiscal Pérez afirma que Fujimori ha incomplert les regles judicials imposades mentre se la investiga per un delicte de rentat d’actius, com la de comunicar-se amb testimonis vinculats al cas de les presumptes aportacions il·lícites a les seves campanyes de 2011 i 2016.

“S’ha determinat novament que l’acusada Fujimori incompleix amb la restricció de no comunicar-se amb els testimonis; ja que s’ha advertit com un fet públic i notori que es comunica amb el testimoni Miguel Torres Morales”, sosté el text. En concret, Pérez va assenyalar a la conferència celebrada aquest dimecres, en la qual es va presentar a l’advocat Torres com a portaveu polític de la persona jurídica de Força Popular.

Fujimori i Torres van estar junts a la mateixa taula mentre el partit de la candidata va demanar a les autoritats electorals d’anul·lar 802 actes de votació, que representen uns 200.000 vots, sota acusacions d’irregularitats i “frau en taula” en els comicis presidencials celebrats diumenge passat.

 

Foto principal: la candidata a la presidència del Perú, Keiko Fujimori / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *