Categories
beteve.cat

Arriba un nou pic de calor a Barcelona, que ens deixarà la temperatura més alta del 2021

La canícula ha arribat amb força i la calor se’ns ha tirat al damunt. Els mapes apunten un pic de calor important a mitjans de setmana.

Calor durant tota la setmana, però amb la màxima abans del cap de setmana

La calor s’instal·larà a casa nostra durant tota la setmana. Calor i xafogor intenses tant de dia com de nit, amb una màxima probablement entre dijous i divendres.

A hores d’ara s’entreveu el pic de calor més per a dijous que per a divendres, quan el vent podrà girar una mica més de component marítim i fer que la temperatura pugui fer un petit pas enrere.

Arriben els que seran (de moment) els dies més càlids de l’estiu

Els mapes indiquen que durant aquest pic de calor es podran fregar els 35 ºC a Barcelona i assolir o superar lleugerament la marca dels 40 ºC a ponent, especialment dijous.

Estem davant l’episodi més càlid del 2021, superant fins i tot la calorada de principis de juny i el pic de calor de principis de juliol.

Ja aquest dilluns algunes màximes poden superar els màxims anuals assolits durant el juny, però serà especialment dijous quan a Barcelona es podrien superar els registres anuals.

Tornen les mínimes tòrrides

I amb la pujada de la temperatura, les nits seran també cada cop més feixugues.

El respir de la setmana passada ha quedat ja enrere en una setmana que es presenta de molt mal dormir, especialment avançada la setmana.

Temperatura mínima de dilluns 19 de juliol

Ja aquest dilluns hem tingut alguna raconada amb una temperatura mínima que no ha baixat dels 25 ºC, com és el cas de les Corts (25,1 ºC), unes dades que s’han tornat a repetir aquest dimarts.

Les mínimes tòrrides seran més extenses i freqüents, especialment entre dimecres i dissabte. Arriben nits de molt mal dormir, amb una temperatura alta i molta xafogor.

Pic de calor o onada de calor?

Falten encara alguns dies i no sabem si aquest pic de calor acabarà esdevenint, o no, la primera onada de calor de l’estiu.

Per poder parlar d’onada de calor, el Meteocat estableix els llindars següents a superar, durant un mínim de tres dies consecutius.

Valor límit del percentil 98. Font:Meteocat

Això implica que durant tres dies o més s’haurien de superar els 33,4 ºC a Barcelona, o els 38,6 ºC a Lleida, un fet que a hores d’ara no es pot acabar de concretar.

No sembla descabellat que aquests llindars es puguin superar amb certa facilitat alguns dies a ponent i fins i tot algun dia puntual també a Barcelona, tot i que a casa nostra la temperatura màxima va molt lligada al règim de vents. Veurem si serà suficient per poder parlar d’onada de calor o “simplement” d’una gran calorada.

En tot cas, pic o onada, la calor hi serà. La canícula ha arribat amb força.

Calorada curta. Descens amb el cap de setmana

Per a qui li costi pair la calor, la bona notícia podria ser la durada d’aquest pic, que s’entreveu ja amb data de caducitat propera.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Els models meteorològics apunten un descens de la temperatura amb l’arribada del cap de setmana i principis de la setmana vinent que ens durà ambient d’estiu, però amb una calor molt més continguda i fins i tot lleugerament per sota del que seria habitual.

La pluja ens continuarà esquivant aquesta setmana. Veurem si, amb sort, la setmana vinent en tenim alguna opció, coincidint amb la refrescada.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *