Aquestes són les restriccions contra la covid-19 vigents a Catalunya

Amb la millora de la situació epidemiològica, el Govern ha decidit aquesta setmana aixecar les restriccions contra la covid-19 que afecten drets fonamentals a partir d’aquest divendres. És a dir, ja s’ha eliminat el límit màxim de deu persones en les trobades socials o familiars i, de la mateixa manera, tampoc hi ha aforament màxim en les cerimònies religioses.

L’executiu català també ha augmentat l’aforament del públic assistent a les competicions esportives, alhora que permet la celebració de manifestacions en moviment, motiu pel qual la mobilització de la Diada podrà realitzar-se sense cap problema. Tot i això, el Govern insisteix en el fet que el gruix de les restriccions es mantenen, en especial el tancament de l’oci nocturn: quines són les restriccions vigents?

La mascareta segueix sent obligatòria en espais tancats o amb molta gent, de manera que no sigui possible mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig.  Les botigues, els locals de restauració, els punts de joc, els equipaments culturals… tots han de tancar a les 0.30 h. Els espais que acullen arts escèniques i musicals disposen de trenta minuts addicionals per al desallotjament. Aquesta última restricció afecta l’oci nocturn, que continua amb els espais interiors tancats. Els espais exteriors poden obrir, tot i que no es permet el ball a la pista. Hi ha d’haver control d’accés i el local ha de guardar el registre durant un mes. La limitació a deu persones per taula a les terrasses o espais a l’aire lliure dels bars, restaurants i hotels es manté. A l’interior, el límit es redueix a sis persones, sempre que no pertanyin a la mateixa bombolla de convivència. En la línia de l’anterior punt, l’aforament dels locals de restauració i hostaleria està limitat al 50% a l’interior. A l’exterior, en canvi, no hi ha un aforament establert, però cal mantenir la distància de seguretat entre taules. Els establiments comercials, tant detallistes com grans centres, continuen amb un aforament màxim del 70%. L’assistència màxima als concerts i altres activitats culturals és de mil persones en espais interiors i 3.000 a l’exterior. Els organitzadors han de fer control d’accessos i han d’assignar prèviament els seients. Els parcs d’atraccions i les fires poden obrir amb un 50% d’aforament, alhora que tenen permís per oferir servei de restauració. Pel que fa a l’aforament del públic assistent a les competicions esportives, recordem que ha augmentat al 70% de l’aire lliure, amb un nombre màxim de 4.000 persones. En els espais tancats amb una capacitat per més de 10.000 persones, es permet un 30% d’aforament. Finalment, als estadis de futbol podrà entrar fins al 40% de públic, sempre que hi hagi una capacitat superior a les 10.000 persones. Les activitats cultura popular i festes majors es poden celebrar, amb la condició que no hi hagi aglomeracions i amb seients assignats. De la mateixa manera, totes les activitats culturals han de ser amb el públic assegut. Està prohibit fumar a menys de dos metres entre persones que no siguin del grup de convivència. Una restricció que suposadament s’aplica a qualsevol banda: via pública, terrasses de bars, esdeveniments a l’aire lliure… El consum de begudes, en especial d’alcohol, tampoc està permès a la via pública, per evitar la celebració de botellons. Les manifestacions poden ser en moviment si es garanteix la distància de seguretat d’un metre i mig entre els grups bombolla, es faci servir la mascareta i es fomenti l’ús de gel hidroalcohòlic.

 

Imatge principal: Un cartell assenyala les mesures de prevenció per covid-19 / Carlos Baglietto

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *