Aquest gran problema amaga la reforma de les pensions, segons Niño Becerra

L’economista Santiago Niño Becerra ha manifestat al programa Tot es mou de TV3, que l’acord sobre les pensions que s’ha anunciat aquesta setmana no aborda la qüestió més complexa, que és que l’actual sistema espanyol és insostenible. “El més complicat s’ha deixat per més endavant. I Europa hi ha donat el vistiplau”, ha afegit.

Segons l’economista, el model de pensions espanyol té un dèficit d’un 18.000-20.000 milions a l’any. “I per trobar-los o bé apugen impostos, o bé en creen de nous o no gasten en altres qüestions”, ha resumit.  Al seu entendre, també es podria abordar amb una lluita persistent contra el frau fiscal, però és una assignatura pendent.

Niño Becerra ha recordat que la revalorització de les pensions serà a partir d’ara coincident amb l’IPC. Al seu entendre, tot això fa pensar que el govern espanyol preveu que la inflació serà molt baixa. 

Un altre aspecte important, al seu entendre, és que volen allargar l’edat real de jubilació, per acostar-la als 67 anys. I ha advertit que hi haurà una penalització entre el 13% i el 21% sobre la pensió mensual, en el cas de jubilació anticipada.

Segons Niño Becerra, una de les conseqüències d’aquesta política és que es reduirà la contractació, perquè els més grans es jubilaran més tard.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dijous que, amb la reforma de les pensions, la generació del ‘baby boom’ haurà de triar entre “ajustar” la seva pensió o “treballar una mica més”, ja que la posada en marxa del nou mecanisme d’equitat intergeneracional suposarà per a aquesta generació, els nascuts des de finals de 1950 a mitjan 1970, “un petit ajust en la seva pensió”.

En una entrevista a TVE, el ministre ha explicat que els baby boomers, són una generació “més amplia” i per tant haurà d’assumir “alguna cosa de l’esforç que cal fer de moderació de la despesa en pensions durant un període concret de temps”. Per fer aquest esforç, Escrivá ha plantejat “diverses opcions: una pot ser un petit ajust en la seva pensió, que seria molt moderat, o alternativament podrien treballar una mica més”.

Per a Escrivá, Espanya “no té un problema agut de pensions”, sinó “un problema conjuntural” per afrontar l’increment de la despesa que suposarà la jubilació dels baby boomers, ja que després es corregirà. L’acord que aquest mateix dijous segellen el govern espanyol i els agents socials amb el primer paquet de mesures de la reforma de les pensions contempla la substitució del factor de sostenibilitat per un nou mecanisme d’equitat intergeneracional que estarà definit en cinc mesos i que començarà a aplicar-se el 2027.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *