Aquest és el primer país que ha comprat la vacuna catalana contra la covid

La farmacèutica Hipra amb seu a Amer (Girona) ha venut 50 milions de dosis de la vacuna contra la covid al Vietnam

El subministrament es faria efectiu un cop s’hagin realitzat estudis clínics locals i hagin obtingut l’autorització per part de les autoritats del país asiàtic. Segons informen en un comunicat, amb aquest acord de cooperació el Vietnam podrà oferir a la seva població una solució contra la pandèmia i podrà incrementar la taxa de vacunació.

Segons remarquen en un comunicat, la vacuna que està desenvolupant Hipra ha despertat l’interès del Vietnam perquè utilitza una plataforma basada en proteïna recombinant que ha estat dissenyada per optimitzar la seguretat i induir una resposta immunitària neutralitzadora del virus.

Laboratori Hipra d’Amer

L’adjuvant que s’utilitza és com el que s’ha utilitzat des de fa més de 20 anys en altres vacunes de salut humana, com és el cas de la vacuna de la grip, i que ha demostrat ser segur. Un dels avantatges que ofereix és que es conserva entre 2 i 8 graus, fet que facilita la distribució i logística.

L’acord de cooperació s’ha firmat aquest dissabte a Hèlsinki on s’hi ha desplaçat part de la direcció d’Hipra i diversos representants del govern vietnamita. Hipra subratlla que manté converses contínues amb organitzacions mundials i governs a través d’ambaixades per donar a conèixer els avantatges de la seva vacuna, amb la voluntat d’establir acords que la facin accessible a tot el món per aconseguir posar fi a la pandèmia.

Com és la vacuna catalana?

Els laboratoris Hipra treballen amb l’estratègia que la vacuna catalana serveixi com a dosi de record. Amb planta a Amer i després de rebre l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), el director de la divisió de Salut Humana de la companyia, Toni Maneu, va explicar a Efe que ha tingut en compte que tingui aquesta “utilitat” d’acord amb la situació d’Espanya i el conjunt de l’entorn europeu. El procés de vacunació avança i ja es contemplen dosi de reforç o de recordatori.

D’aquesta manera, la vacuna Hipra, coneguda com a PHH-1V, es podria adaptar a “gent que ha rebut altres dosis o que ha passat el coronavirus”, ha explicat Maneu. Tot i això, la intenció és també que la immunització completa formi part de l’assaig per a mercats de fora d’Europa que la requereixin.

Proteïnes recombinades

La vacuna, segons Europa Press, està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una de corresponent a la variant alfa i una altra de corresponent a la variant beta, que s’uneixen formant una estructura única anomenada dímer, i que s’acompanyen d’un adjuvant que incrementa la resposta immunològica. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunològica davant una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espiga en català).

Aquesta plataforma és la mateixa que s’ha utilitzat per a les vacunes de Novavax i Sanofi/GSK, que ja estan en procés d’avaluació per a la potencial autorització per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). Però a diferència d’aquestes darreres, la vacuna catalana expressa proteïnes de dues variants diferents.

Imatge principal: Vacuna contra la covid. – EFE

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *