Anticorrupció vol que González (BBVA) declari per administració deslleial

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge que investiga els encàrrecs del BBVA a l’excomissari José Villarejo que informi l’expresident de l’entitat Francisco González que les indagacions inclouen una presumpta administració deslleial per utilitzar recursos del banc per a ús personal. En un informe del passat 8 de juliol al qual ha tingut accés Efe, els fiscals del cas insten el magistrat perquè així li ho comuniqui a González, complint el deure d’informació que exigeix la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), a fi que “posteriorment sigui citat a declarar sobre tals fets”.

Anticorrupció es refereix a la utilització dels recursos del banc per valorar l’adquisició d’una finca a títol privat, qüestió que ja va sortir a la llum durant l’interrogatori de l’exdirector de Riscos del BBVA Antonio Béjar, també investigat. Segons Béjar, el que va ser director del gabinet de presidència de l’entitat, ara cap d’auditoria interna, Joaquín Gortari, li hauria donat “instruccions precises” per investigar la situació jurídica del propietari d’una finca que González volia comprar-se a l’Escorial.

D’acord amb la seva versió, Gortari li va traslladar que González havia demanat de parlar amb “els detectius aquests” que treballaven per al banc perquè indaguessin sobre això, amb referència a Cenyt, empresa vinculada a Villarejo.

Més imputacions

Al seu informe, Anticorrupció també proposa que se citi com investigat al responsable de comunicació del BBVA, Pablo García Tobin, en tenir “relació estreta amb els fets investigats” en aquesta peça separada sobre els negocis de l’excomissari.

A més, el seu testimoni “no es troba emparat per cap secret professional” i serviria per aclarir els indicis, ja que “atesa la seva posició, s’evidencia un tracte proper a l’expresident de l’entitat”, en al·lusió a FG (Francisco González). Els fiscals es remeten a l’interrogatori de la responsable de seguretat física, Inés Díaz Ochagavia, que va relatar que van crear una carpeta al núvol per “aixecar la informació” que hi pogués haver en l’entitat sobre les contractacions amb Cenyt, a instàncies de García Tobin.

Anticorrupció sosté que en la informació de la qual va disposar PwC a l’hora d’elaborar el seu “foresic” més en la documentació referenciada pel BBVA “no consta ni aquella carpeta ni la relació específica de metadades” que podria permetre traçar l’arxiu des de la seva creació en l’actualitat. Això “evidenciaria quines persones van estar autoritzades a accedir i si va existir esborrament d’algun arxiu, sobretot quan existeixen correus electrònics amb arxius sense que constin els adjunts”.

Per a la Fiscalia, tot això es deu que la contractació dels serveis de Cenyt va ser “al marge del procediment de selecció dels proveïdors de l’entitat” i “es va mantenir opaca per a moltes de les persones que haurien d’haver tingut coneixement”.

Qüestiona la “presumpta col·laboració” del banc

El Ministeri Públic qüestiona a més la “presumpta col·laboració” del BBVA, si bé admet que la condició de persona jurídica investigada “impedeix que se’l pugui requerir que presenti les dades, ja que es troba emparada pel seu dret de defensa”.

Tanmateix, “res no impedeix de deixar constància de la falta de col·laboració, i no perquè estigui obligada, sinó perquè en tots els escrits presentats afirma la seva voluntat de col·laboració que (…) resulta, sinó incerta, totalment sí esbiaixada i interessada”.

El jutge concedeix la pròrroga

L’informe de la Fiscalia sol·licita, de la mateixa manera, la pròrroga del cas per la seva complexitat, arguments que ja ha atès el jutge Manuel García Castellón, que aquest mateix dimarts ha ampliat la instrucció fins al pròxim 29 de gener. L'”operació Trampa”, novena peça separada del cas Villarejo, gira entorn dels presumptes serveis d’espionatge a polítics, empresaris i periodistes que el banc va encarregar a l’excomissari des de 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar un moviment per provar de prendre el control de l’entitat que finalment no va tenir èxit.

A mitjans de 2019, el jutge va acordar la imputació tant del BBVA com de Francisco González en una causa en la qual figuraven com investigats altres exdirectius del banc, com l’excap de Seguretat Julio Corrochano, o l’exconseller delegat Ángel Cano. A ells i a altres càrrecs se’ls investiga per presumptes delictes de suborn actiu i descobriment i revelació de secrets.

El jutge considera que els treballs encarregats suposadament per BBVA a l’empresa de Villarejo entre 2004 i 2017, van suposar una “reiterada ingerència” en els drets de les persones “mitjançant l’accés a les seves comunicacions, seguiments personals o l’accés a la seva documentació bancària”.

Imatge principal: Fotografia de la sortida de Francisco González de l’Audiència Nacional després de declarar pel cas Villarejo – Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *