Categories
ELNACIONAL.CAT

Així veu França la taula de diàleg: “Comença malament”, reconeix ‘L’opinion’

El diari L’opinion, un dels mitjans francesos més influents en política, ha assegurat que el diàleg que s’havia anunciat entre el govern espanyol i el català “comença malament”, perquè no hi ha acord ni sobre els temes a tractar ni està clar el calendari. El diari adverteix que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, camina “com qui aixafa ous” després dels seus primers 100 dies de govern, perquè depèn de Junts i de la CUP, “molt menys oberts al diàleg amb Madrid”.

“Mentre Catalunya celebra la seva diada nacional l’11 de Setembre, la tensió augmenta entre els independentistes i el govern espanyol a mesura que s’acosta l’inici de les discussions sobre els temes de la comunitat”, pronostica.

A la indefinició sobre el calendari i especialment sobre els temes a tractar, el diari afegeix que Aragonès reclama la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, però que aquest manté la indefinició.

“Catalunya: el diàleg Madrid-Barcelona comença malament”, titula el diari francès L’opinion, molt influent en política

Segons L’opinion, al darrere del bloqueig que està apareixent hi ha el fet que Sánchez dona a entendre clarament que ja considera resolt el conflicte català, després d’haver concedit els indults als presos polítics. “L’executiu català estava ja preocupat per l’absència de tota referència als expedients [catalans] en el recent discurs de política general que va fer el president del govern espanyol. Pedro Sánchez sembla que vol fer la impressió que ha resolt parcialment la qüestió amb l’indult que va concedir el mes de juny passat als dirigents independentistes catalans que havien estat condemnats a presó per secessió, amb penes de 9 a 15 anys, després de l’organització d’un referèndum que havia estat prohibit i de la declaració unilateral d’independència, l’octubre del 2017. “Espanya no té cap problema amb Catalunya, qui té un problema és la mateixa independència amb la concepció plural de la societat catalana”, també va llançar Sánchez”, recorda.

Alsina: “El conflicte no està resolt”

 

El diari inclou unes declaracions de la consellera d’Afers Exteriors, Victòria Alsina, que recentment va estar a París, on apunta que el conflicte de Catalunya i l’Estat no queda resolt per uns indults a 9 persones. “La posada en llibertat dels presos polítics és un gest benvingut, però no és pas suficient. El conflicte no s’ha resolt, continua sent un conflicte. Tenim la voluntat de seure en una taula per parlar de les nostres propostes polítiques amb, per descomptat, la transferència de competències. Però, per a nosaltres, els punts clau són la declaració d’una amnistia general i l’organització d’un referèndum d’autodeterminació, encara que no vulguem parlar de línies vermelles pel risc de no avançar”, indica la consellera.

L’opinion apunta que per al govern català és “una victòria política i jurídica” la resolució que va aprovar al juny l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, on demanava a Espanya que posi fi als processos d’extradició i que obri un diàleg obert i constructiu.

Què passarà si la taula de diàleg no funciona? El diari cita Victòria Alsina: “Si la taula de diàleg no funciona, demanarem comptes a la comunitat internacional“, afirma.

Mentrestant, el conjunt d’organitzacions que formen l’esquerra independentista, on hi és inclosa la CUP, han anunciat aquest dimecres que convocaran manifestacions contra la taula de diàleg un cop es conegui la data de la primera trobada.

Edgar Fernández, membre del secretariat nacional de la CUP, ha denunciat que aquesta taula de diàleg es fa per interessos “partidistes i governamentals” i té per objectiu estabilitzar l’Estat i desmobilitzar l’independentisme. Cal recordar, però, que fa uns mesos els anticapitalistes van pactar amb ERC donar dos anys de marge a la taula en l’acord d’investidura del president de la Generalitat.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *