Acaba sense acord la reunió per acordar el nou salari mínim

La segona reunió entre el govern espanyol, la patronal i els sindicats majoritaris per intentar acordar una nova pujada del salari mínim interprofessional (SMI) celebrada aquest dilluns al matí ha acabat sense acord i sense cap avenç ni postura comú.  Ara bé, totes les parts seguiran negociant “de manera informal”, tot i que, de moment, sense convocar la taula de negociació.

Després de la reunió, el vicesecretari general de la UGT, Mariano Hoya, ha assegurat que la reunió “ha acabat quasi com ha començat” i sense que cap de les parts, inclòs el ministeri, s’hagi mogut dels seus plantejaments. De fet, el govern s’ha mantingut en la recomanació de l’informe d’experts que assenyala que l’SMI s’hauria d’augmentar en una forquilla d’entre 12 i 19 euros aquest any. 

CCOO, per la seva part, difereix, ja que considera que hi ha hagut un acostament de postures i que en els pròxims dies es podrà continuar negociant de manera informal per donar una oportunitat a un acord “en el qual estiguin govern espanyol, patronal i sindicats”.

“Considerem que malgrat que avui no hi ha hagut possibilitats de tancar això, continuarem parlant i a veure com transitem per aquesta senda, de manera que puguem posar-nos d’acord com més aviat millor perquè puguem tancar un acord de totes les parts amb l’objectiu d’arribar al 60% del salari mitjà (en 2023)”, ha afirmat la secretària d’Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente.

Vicente ha assegurat que el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, els ha transmès que la pujada per al que queda de 2021 s’aplicarà des de l’1 de setembre encara que s’aprovi ja entrat el mes.

Fonts de la CEOE s’han limitat a dir que en la reunió d’avui s’han tractat “totes les qüestions complexes” que envolten a la pujada del salari mínim “en cadascun dels escenaris proposats pel comitè d’experts del Govern”. Cal recordar que la patronal, ara per ara, és partidària de no tocar el salari mínim fins que les dades econòmiques no siguin millors. 

Quan entraria en vigor el nou SMI?

Des de CCOO han assegurat que Joaquín Pérez-Rey els ha assegurat que la pujada de l’SMI d’enguany s’aplicarà des de l’1 de setembre, enfront del que s’ha dit per la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, que ha afirmat aquest mateix matí que la intenció de l’Executiu és que sigui efectiva des del mes d’octubre.

Preguntada per aquest assumpte, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha indicat des d’Astúries que “es deixarà treballar al diàleg social com sempre”. “Siguem respectuoses amb els agents socials, ens estem movent en l’informe del comitè d’experts que no sols determina les quanties sinó que fixa la senda per a aconseguir el 60% del salari mitjà”, ha dit Díaz, que ha tornat a fer una crida a l’acord social per a pujar l’SMI.

M’agradaria que hi hagués acord, però si no fos així l’important és que s’hagi produït el diàleg social amb els agents socials i que totes les parts hagin pogut opinar i treballar sobre la proposta”, ha defensat Díaz.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *