Ábalos decidirà aquesta setmana si abandona la Secretaria d’Organització del PSOE

La remodelació del govern de Pedro Sánchez també pot tenir conseqüències en el PSOE. El secretari d’Organització del partit, José Luis Ábalos, decidirà aquesta setmana si renúncia a la seva responsabilitat en el partit, després de la seva destitució com a ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, han assenyalat a Efe fonts del seu entorn.

Segons fonts socialistes, Ábalos hauria interpretat la seva sortida del Govern com una pèrdua de confiança del president en ell, la qual cosa li porta a plantejar-se la seva continuïtat com a número tres del partit a sol tres mesos de la celebració del 40 Congrés Federal del PSOE. El congrés tindrà lloc del 15 al 17 d’octubre a València i en la seva preparació ja treballa el partit.

Congrés a la vista

José Luis Ábalos encapçala el comitè organitzador del congrés, juntament amb la vicesecretària general, Adriana Lastra, i el secretari de Coordinació Territorial, Santos Cerdán. Si Ábalos finalment deixa la Secretaria d’Organització del PSOE, serà Cerdán qui ocupi provisionalment el seu lloc fins al 40è Congrés. De fet, des de l’arribada de José Luis Ábalos al govern espanyol ha estat Cerdán qui s’ha ocupat dels temes orgànics del partit.

Ábalos va ser molt assenyalat dins del partit en autoritzar la fallida moció de censura a Múrcia que, a més, va propiciar l’aavançament de les eleccions a la Comunitat de Madrid. Fonts properes al ministre asseguren que va ser el mateix Ábalos qui en la seva trobada amb Pedro Sánchez qui li va demanar al president de sortir del Govern. Altres fonts, tanmateix, asseguren que la relació entre ambdós dirigents estava ja molt deteriorada en els últims mesos per serioses discrepàncies en múltiples temes, i que Sánchez ja tenia decidit substituir el ministre de Transport.

Ministre des de 2018

El socialista valencià va formar part de l’equip inicial de Govern de Pedro Sánchez quan aquest va accedir a la presidència de l’Executiu el 2018, i el 2020, va conservar la seva cartera. Ara serà substituït en Transports per l’alcaldessa de Gavà (Barcelona), Raquel Sánchez Jiménez.

Home de total confiança de Pedro Sánchez, Ábalos va formar l’equip negociador del PSOE que va fer possible el Govern de coalició amb Unidas Podemos. Es pot recordar que va ser l’encarregat de conduir les negociacions amb els grups polítics perquè prosperés la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Ábalos deixa el Ministeri sense haver assolit un acord amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, per aprovar la nova llei d’habitatge, que fa mesos que s’hauria d’haver enllestit.

Imatge principal, José Luis Ábalos / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *