A Barcelona el futbol és cultura i es juga al museu

El futbol ha contribuït a la construcció social de Barcelona durant el segle XX, en els usos de l’espai públic, en la internacionalització, en l’economia, en les rivalitats, els hàbits dominicals, el joc, i els mitjans de comunicació. Aquesta és la tesi de ‘Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX’, una mostra del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) “que no va de futbol” sinó de com aquest ha contribuït a la construcció de la ciutat tal com és i s’explica avui.

A través d’una recerca històrica, amb tota mena de documentació, l’exposició observa l’impacte de la seva pràctica, des dels primers camps per jugar, el naixement i importància dels clubs dels barris, els estadis i el disseny urbanístic, la integració social a través de l’esport, i la marca ‘Barça’.

Barcelona s’explica a través del futbol

L’exposició que s’inaugura aquest dimecres al centre Oliva Artés del Museu d’Història de Barcelona (al Parc Central del Poblenou), remarca com Barcelona ha tingut en el futbol un mecanisme de cohesió social i territorial i, alhora, un ambaixador internacional. “Barcelona s’expressa a través del joc del futbol d’una manera que cap altra ciutat ha fet”, ha proclamat el director del museu, Joan Roca, aquest dimecres.

L’ha secundat Carles Santacana, un dels dos comissaris de la mostra, fent referència no només a la potència internacional de la marca d’un sol club (el Barça), sinó a l’adopció del futbol com a esport rei a la ciutat a nivell ciutadà. Un exemple, el naixement i l’arrelament als barris de clubs –ara ja- centenaris, com l’Europa o el Júpiter. “En altres ciutats aquest pes és més compartit (amb altres esports, o amb més equips professionals a la primera línia, com Londres)”, ha apuntat el comissari, i en altres han dominat altres esports, cas del bàsquet a Badalona o l’hoquei a Terrassa.

El MUHBA presenta una exposició documental a partir d’una àmplia recerca a un segle llarg de relació entre la ciutat i el futbol. Una mostra, d’altra banda, que té també una versió virtual que es va estrenar ja fa mesos quan l’exposició física va quedar a l’espera de la situació sanitària.

Fotografies històriques de joves jugant davant una Sagrada Família a les beceroles, i dels primers estadis dels clubs de barri, els del Barça i l’Espanyol; documentació d’esdeveniments esportius locals o amb més transcendència, cròniques periodístiques i també un audiovisual amb veus expertes que repassen aquest llarg vincle de la ciutat amb aquest esport.

El MUHBA ha inaugurat l’exposició ‘Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX’. Foto: ACN

Per què el futbol?”

Des del museu, Joan Roca ha argumentat que s’han fixat en aquesta relació perquè entra dins de l’equació dels “verbs fonamentals” que el museu conjuga per apropar-se a la història de la ciutat arrelada al seu patrimoni: “proveir, treballar, urbanitzar, habitar o jugar”, aquest darrer clarament vinculat a l’objecte de l’exposició. En aquest sentit, la mostra que ara s’estrena “farà joc” properament amb una altra exposició que prepara el centre i que versarà sobre la idea “d’habitar” la ciutat.

“Però què hi té a veure?”, s’ha demanat, doncs “a través del futbol al segle XX han passat molts dels mecanismes d’inclusió social i cultural. Des de l’afició als clubs dels antics municipis que es van integrara a Barcelona fins al ‘Barça, Barça, Barça!'”, ha sostingut.

‘Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX’, incideix tant en la dimensió social de la pràctica del futbol com a element integrador d’autòctons i nouvinguts, com en l’econòmica i urbanística, fins a la de la seva projecció internacional, en aquest cas a través principalment del F.C Barcelona com a “gran ambaixador” de la ciutat arreu.

Finalment, la mostra clou amb un “interrogant”, que planteja si el futur d’aquest esport i la seva relació amb la ciutat seguirà igual, o bé altres esports (o formes d’esport, “com els e-games”, ha dit Santacana) li prendran el relleu, i canviarà així la forma amb que els ciutadans es relacionen i es miren aquest esport.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *