35.955 aturats menys a Catalunya al juny, 166.911 menys a Espanya

El nombre d’aturats inscrits en els registres públics d’ocupació va tornar a marcar un descens històric el juny a Espanya, en disminuir en 166.911 persones, mentre que la Seguretat Social va guanyar 233.056 afiliats mitjans fins a superar els 19,5 milions. A Catalunya, l’atur  ha baixat 35.955 persones durant el mes de juny (un 7,46 %) i el nombre total d’aturats s’ha situat en les 445.862 persones. L’aixecament de les restriccions per la Covid-19 ha estat la clau del descens de l’atur.

Segons les dades proporcionades aquest divendres pels Ministeris de Treball i de Seguretat Social, l’atur registrat a les oficines del Servei Públic d’Ocupacis Estatal (SEPE) va marcar la caiguda més gran en qualsevol mes des que hi ha registres (1996) fins a situar el nombre total en 3,61 milions de persones a Espanya.

L’afiliació a la Seguretat Social va marcar “un creixement per sobre d’altres mesos de juny previs a la pandèmia”, impulsada principalment per l’hostaleria, que va registrar un augment de l’11,6 % d’ocupats, gràcies a l’aixecament de restriccions per la pandèmia de la Covid-19.

Menys treballadors en ERTO

Precisament, el nombre de treballadors en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) va continuar a la baixa al juny fins a tancar el mes en 447.800, 44.692 menys que un mes abans. El nombre de treballadors en ERTO associat a la Covid és en el nivell més baix des de l’inici de la pandèmia -quan van arribar a protegir 3,6 milions de treballadors- havent-se activat així gairebé el 90 % dels empleats que van estar en aquesta situació

Aquesta evolució positiva ha estat possible gràcies a l’avanç de la campanya de vacunació i la consegüent relaxació de les restriccions administratives relacionades amb la pandèmia, subratlla la Seguretat Social. Enfront del tancament de maig, el nombre de treballadors acollits a ERTO es va reduir en 44.962 persones si es té en compte la data d’alta, és a dir, la data d’efectes de l’expedient. Tanmateix, si es té en compte la data de notificació, és a dir, de sol·licitud de l’ERTO, el descens és molt més elevat i assoleix els 94.332 fets servir.

Per sectors, els serveis de menjars i begudes i d’allotjament concentraven el 43,1 % del total de treballadors en ERTO i encara hi ha activitats amb una part important dels seus empleats en aquesta situació, com les agències de viatges i operadors turístics (47,99 % del total) o el transport aeri (34,57 %).

Seguirà ampliació

Imatge principal, l’aixecament de les restriccions per la Covid-19 ha propiciat el descens de l’atur|aturada / EP

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *