3 vins econòmics per gaudir d’una barbacoa amb glamour

Les barbacoes són com un viatge d’anada sense una tornada coneguda. Ara que l’arribada del coronavirus ha convertit el simple fet d’anar de vacances a Mallorca en una odissea més rocambolesca que la d’Homer, les graellades amb amics o la família s’han convertit en una de les poques alegries que el temps lliure ens ofereix, sempre que el Procicat no digui el contrari. Per sort, ni una barbacoa és un simple dinar ni cal ser més de sis persones per gaudir d’aquest acte on aperitiu, àpat i sobretaula tenen el mateix grau d’importància. El que sí que és imprescindible per fer que una barbacoa sigui única, en canvi, és triar bé els vins amb què la maridarem.

Primera parada: l’aperitiu

En aquest viatge sense moure’s d’un jardí amb porxo, la parada inicial acostuma a ser la primera cerveseta del dia, just quan el cafè de l’esmorzar encara s’esmicola entre les dents. Després, en aquella hora del migdia en la qual els pagesos fugen del camp perquè diuen que el sol cau com un llamp en línia recta, farem el salt a algun bitter kas, un vermut o, els més atrevits, una mica de sangria, dolça com la felicitat i traïdora com aquell jugador portuguès el nom del qual està prohibit recordar.

Cava Rosat Ferret Guasch

Brut Nature Rosat de Ferret Guasch, un gran cava rosat que ronda els 14€.

La millor opció, però, és abraonar-se de cap a un rosat dels que enamoren amb un sol glop, i si és escumós, millor: un cava Brut Nature Rosat, elaborat amb Pinot Noir, Trepat i Garnatxa per Josep M. Ferret Gusach, estructurat, persistent i de bombolla fina. En definitiva, ideal per matar el temps mentre la carn no és a taula i encara més ideal per acompanyar la feina de la il·lustríssima persona que, amb o sense estètica de pare americà que fa carn vestint una gorra de beisbol, se sacrifica honradament i es passa el matí davant la graella cuinant i suant de valent. Convé recordar-ho: un bon cava rosat és sempre un confident de la paciència, ja que és capaç de fer agradable qualsevol espera. 

Segona parada: el dinar

Amb un carregament de patates xips, olives, espetec i seitons a l’estómac fent coixí, per fi arriba l’hora d’atacar la carn, però sobretot, de començar a beure vi per fer-la tirar avall, ja que la carn i el vi són com la primavera i l’amor: per separat tenen encant, però quan es fusionen fan encantador l’acte de viure. Si la graellada és de carn, el més lògic és obrir unes quantes ampolles de negre -ja que els greixos equilibren els tanins- i actuar com un ciutadà romà en una bacanal del segle II: la norma primera d’una barbacoa és que cal viure-la des de l’hedonisme més extrem, tant si es tracta d’un dinar amb copes Riedel o d’un àpat amb gots de plàstic on es llegeix “Festa Major Alternativa de Vilafranca 2006”.

Cotes du Rhone vi

Cotes du Rhône 2018 de Yanick Alleno&Michael Chapounier, per menys de 12€.

Sense tenir res en contra dels gots reutilitzables de concert, sempre és recomanable beure un vi com Cotes du Rhône de Yanick Alleno i Michel Chapoutier amb una copa. Alléno, xef parisenc amb 3 estrelles Michelin, afirma que ha volgut crear aquest vi que no passa de 12€ precisament per fer més agradable l’acte de menjar hamburgueses en un pícnic: un sirah de categoria, amb el segell d’una de les zones vinícoles més singulars de França i la certesa que marida de meravella amb qualsevol carn de vedella, xai o porc amb el qual se’l vulgui fer ballar.

Tercera parada: la sobretaula eterna

Entre tall i tall de carn anirem passant estacions en aquest viatge delerós cap al plaer, i entre glop i glop de vi el migdia s’anirà amansant, el sol anirà davallant i el temps s’anirà esmunyint, ja que una barbacoa és principalment un viatge quàntic en el qual, sense entendre-ho, les hores semblen no tenir sempre seixanta minuts. Amb la panxa plena arribarem a aquella primera hora de la tarda en la qual l’última copa de vi ja crida als postres i el cafè mentre algú, al final de la taula, anuncia que ha portat una ginebra d’autor i el clàssic expert en gintònics que es creu bàrman per no assumir que és un trist oficinista de banca treu el cullerot espiral i frisa per buidar tònica en perilloses copes baló en les quals és fàcil voler-se banyar a dins i naufragar-hi tota la vida. Sense saber com, haurem arribat al final del trajecte. Alguns herois faran una capcinada a l’ombra, roncant encara amb un ditet de limoncello reposant dins el gotet que tenen a les mans: seran els caiguts. Després hi haurà els valents, és a dir, aquells que s’atreviran amb el whisky relaxant-se amb el clec-clec dels dos glaçons picant entre ells o els que seguiran amb el gintònic sense saber que cada glop de més pot ser un tobogan del qual ni dues tones d’iboprufè n’evitin el dolor de la caiguda. Per acabar, existiran els imprescindibles: aquells que retornaran al vi a mitja tarda amb la fe i la veneració de qui torna a entrar a l’església després de fer tot el seguici d’una processó.

Botijo Rojo vi garnatxa

Botijo Rojo 2018, una bona garnatxa aragonesa per menys de 9€.

Hi ha vins que semblen fets expressament per aquest moment: per la calma després de la tempesta. Botijo Rojo 2018 n’és un d’ells, ja que aquest vi de Bodegas Frontonio i que no arriba als 9€ és com una explosió tranquil·la de garnatxa negra. Està elaborat amb garnatxa de vinyes velles, però fermentat a la manera dels vins joves, per tant conté la maduresa de qui torna de tot i la joventut de qui té ganes de menjar-se el món. Per això és un bon vi per aquella mitja tarda perillosa dels dies de barbacoa: perquè acabar un dinar de sis hores és surar dins aquella bombolla en la qual creiem ja haver-ho fet tot, però desgraciadament convé no oblidar que l’endemà cal tornar a la feina. I per molt dolorosa que sigui la fi del viatge, sempre és menys dolorosa amb una copa de vi a la mà.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *