Mor Elidà Amigó, pionera de la defensa dels drets de les dones a Andorra

Llicenciada en Filosofia i Lletres, al llarg de la seva vida també va destacar als àmbits social, com a presidenta la Fundació Clara Rabassa, i cultural

Elidà Amigó ha mort a l'edat de 85 anys.
Elidà Amigó ha mort a l’edat de 85 anys.

Elidà Amigó Montanya, una de les pioneres en la defensa a Andorra dels drets de les dones, especialment del sufragi femení, ha mort aquest dimecres a l’edat de 85 anys. Al llarg de la seva vida, va dur a terme una intensa activitat social i cultural, reconeguda amb el premi Agora el 2012 i en ser escollida com una de les vint persones integrants de la secció acadèmica de la Societat Andorrana de Ciències (SAC).

Elidà Amigó va néixer a Andorra la Vella l’any 1935. Va estudiar al col·legi Sagrada Família  i a Lleida i es va convertir en una de les primeres dones del Principat a obtenir una carrera universitària quan, el 1957, es va llicencia en Filosofia i Lletres a Saragossa. Des d’aquell any i fins al 1969 va ser arxivera al Consell General.

Amigó es va destacar en aquells temps com una ferma defensora dels drets de les dones. De fet, va ser una de les persones claus en la lluita pel sufragi femení. També va ser presidenta de la Fundació Clara Rabassa durant 23 anys i va col·laborar amb la Creu Roja.

En l’àmbit cultural, va formar part del jurat del premi de novel·la Carlemany entre els anys 1994 i el 2009. Prèviament, als 80, havia estat una de les impulsores del Comitè d’Andorra de Ciències Històriques. Aquesta tasca i la seva lluita pels drets de les dones li van valer el reconeixement del premi Àgora.

Havia estat casada amb l’exnotari Marc Vila Riba i va tenir tres fills, un dels quals és Marc Vila Amigó, l’actual Raonador del Ciutadà. Des de la institució s’ha lamentat el traspàs mitjançant un missatge a les xarxes socials.

Font: Altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

A %d bloguers els agrada això: